LEŚNY ZAKĄTEK

P9170033.JPG
Nie tylko na obiad

Calzone z suszonymi pomidorami

Calzone to nic innego jak zamknięta pizza w kształcie pieroga. Dlatego farsz można robić dowolnie. To, co mamy w lodówce i taki, jaki lubimy. Ważne jest, aby nadzienie było gęste. Dlatego pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. czytaj dalej

komentarze: 17
P9120026.JPG
Grzyby leśne 2013

Dobra wiadomość dla grzybiarzy

Dobra wiadomość dla grzybiarzy Lasy kozienickie w Mazowieckiem zapraszają! Jeszcze tydzień temu nie było aż tyle i tak dorodnych borowików! Wczoraj byłam na grzybach i orientacyjnie napiszę, 100 na godzinę! czytaj dalej

komentarze: 11
P9060034.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb na zaczynie z gruszką

To mój pierwszy chleb upieczony po przyjeździe. Przez miesiąc nie piekłam chleba! To do mnie nie podobne:). Jadłam jednak smaczny chleb żytni z mąki białej na zakwasie z Białego Kościoła. To mała wioska w województwie dolnośląskim, położona w gminie Strzelin, na stoku Wzgórz Strzelińskich. czytaj dalej

komentarze: 19
P8190535.JPG
Nie tylko na obiad

Leczo z cukinią

Przepyszne leczo! To teraz najlepsza pora na jego przyrządzanie. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa i wiele innych cennych składników. Do tej potrawy podsmażam warzywa stopniowo, zaczynając od tych najtwardszych, na dość dużym ogniu w dobrze nagrzanym garnku. Warzywa powinny być w całości miękkie i jednocześnie lekko chrupiące. czytaj dalej

komentarze: 38
P9010012.JPG
Na słodko

Owocowa fantazja, 5 smaków lata

Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką. Tak na zakończenie lata. Użyłam pięć rodzajów świeżych owoców. Udało mi się jeszcze kupić jagody leśne i truskawki. Malinami pewnie jeszcze długo będziemy się cieszyć. czytaj dalej

komentarze: 33