LEŚNY ZAKĄTEK

PA040004.JPG
Grzyby leśne 2013

Krótka relacja z grzybobrania

Dzisiaj było więcej grzybów niż kilka dni temu, pomimo minusowej temperatury w nocy. Sama jestem zaskoczona taką sytuacją. Prawdziwki są i to nie gdzieś głęboko w lesie, tylko przy ścieżkach, gdzie z reguły w nocy najzimniej. Moje zbiory i tak niewielkie w porównaniu z tymi, które sprzedają ludziska przy trasie:). czytaj dalej

komentarze: 2
PA010013.JPG
Grzyby leśne 2013

Wpis na gorąco, dzisiejsze grzybobranie

Dzisiejszy zbiór. Pomimo zimnych nocy duża ilość borowików. Jeden z nich ważył 960g, średnica kapelusza 27cm, trzon o długości 22cm. To jest mój rekord w tym roku! Jednak nie pamiętam abym kiedykolwiek znalazła większego. Rósł przechylony, korzeń nie mógł utrzymać kapelusza:). czytaj dalej

komentarze: 13
P9280001.JPG
Grzyby leśne 2013

Grzyby leśne w zalewie miodowej

Wczoraj znów byłam w lesie i pomimo dość chłodnej nocy, grzybów było dość dużo. Kiedy ja wchodziłam do lasu to niektórzy już z niego wychodzili z pełnymi koszami a inni sprzedawali już swoje zbiory przy drodze:). No tak, kto rano wstaje...:). czytaj dalej

komentarze: 11
P9240010.JPG
Przetwory zimowe

Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu, a szmaciak na dokładkę

tej ilości składników otrzymamy 2 słoiki około 900ml, lub 4 mniejsze. W sam raz, aby po kilku dniach spróbować czy nam smakuje i przygotować więcej. Sałatki nie trzeba pasteryzować a przygotowanie trwa dość szybko. Najlepiej smakuje po kilku dniach jak wszystkie składniki przejdą smakiem. Polecam, następny wypróbowany przepis od Pani Zosi z Podkarpacia. czytaj dalej

komentarze: 26
P9180021.JPG
Nie tylko na obiad

Domowy rosół

Rosół to typowo polska potrawa. Jego smak zależy, od jakości mięsa i długości gotowania. Każdy ma swój sposób, który uważa za najlepszy. Jedni wolą rosół tylko z drobiu, inni wołowy czy mieszany z obu mięs. U mnie w domu nie jadamy mięsa wołowego, ale w przypadku rosołu być musi. Najlepsza jest gicz wołowa, a cielęca jest jeszcze lepsza. czytaj dalej

komentarze: 13
P9170033.JPG
Nie tylko na obiad

Calzone z suszonymi pomidorami

Calzone to nic innego jak zamknięta pizza w kształcie pieroga. Dlatego farsz można robić dowolnie. To, co mamy w lodówce i taki, jaki lubimy. Ważne jest, aby nadzienie było gęste. Dlatego pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. czytaj dalej

komentarze: 17
P9120026.JPG
Grzyby leśne 2013

Dobra wiadomość dla grzybiarzy

Dobra wiadomość dla grzybiarzy Lasy kozienickie w Mazowieckiem zapraszają! Jeszcze tydzień temu nie było aż tyle i tak dorodnych borowików! Wczoraj byłam na grzybach i orientacyjnie napiszę, 100 na godzinę! czytaj dalej

komentarze: 11