LEŚNY ZAKĄTEK

PC190003.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Pasztet domowy z owocami goji i natką pietruszki

Przygotowanie pasztetu nie jest trudne. Najważniejsza jest konsystencja masy mięsnej i długość pieczenia. Zbyt sucha masa, może sprawić, że pasztet wyjdzie za suchy i będzie się kruszył przy krojeniu. W moim przepisie są przykładowe gatunki mięs. Można je zmieniać dowolnie, ale musi być słonina, podgardle czy bardziej tłusty boczek. To podstawa. czytaj dalej

komentarze: 2
PC160004.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Śledzie w oleju tłoczonym na zimno

Dodawanie oleju tłoczonego na zimno do wielu sałatek i dań było tradycją w moim rodzinnym domu, szczególnie w okresie przedświątecznym i całym jesienno - zimowym. Mama zamawiała olej u osoby, która tłoczyła go samodzielnie i dostarczała osobiście do domu. Cóż to był za smak i zapach! Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem takiego oleju miała niepowtarzalny smak i aromat. czytaj dalej

komentarze: 13
PC140004-crop.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto migdałowe z kawą

Po odmierzeniu składników, ciasto przygotujemy w trakcie nagrzewania piekarnika. To dość szybko jak na tak pyszne ciasto. W piekarniku rośnie, ale potem opada delikatnie i równomiernie. Tym się nie przejmujmy. To ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Jedynie, co pozwala mu urosnąć w piekarniku to czytaj dalej

komentarze: 2
PC140013.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Dziki chrzan domowy z octem Bio

Nie ma to jak chrzan domowej roboty. Nikogo nie muszę przekonywać:). Odsyłam do poprzednich wpisów po przepis na chrzan tradycyjny i chrzan bez octu i kwasku. Tym razem przyrządziłam chrzan z dodatkiem 5 % octu jabłkowego Bio. Jest to dobry ocet, naturalnie mętny w kolorze bursztynu. Tylko starty chrzan i ocet. czytaj dalej

komentarze: 7
PC060005.JPG
Chleby Jeffreya Hamelmana

Świąteczny chleb

Domowych piekarzy zachęcam do upieczenia chleba na święta z tego przepisu. Jego wielkość i duża ilość mąki żytniej sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość. Przy tym jest delikatny z miękkim wnętrzem i wypieczoną chrupiącą skórką, która również chroni środek przed wysychaniem. czytaj dalej

komentarze: 19
PC080023.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Wigilijny farsz w złotej rybce

Może takie rybki na kolację wigilijną? Z pysznym farszem i do tego czerwony barszczyk. Ciasto drożdżowe polecam do różnego rodzaju wypieków na słono i słodko. Jeśli na słodko można sypnąć trochę więcej cukru. Jest elastyczne, miękkie i pachnące. Nawet nie trzeba przy wałkowaniu podsypywać mąką. No może odrobinę:). Do tego ciasta pasuje każdy farsz, nawet z pysznie przyrządzonym makiem. czytaj dalej

komentarze: 38
PB250001.JPG
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Tort orzechowy

Testując przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, proponuję Wam tylko te, które w/g mnie są godne polecenia. Czasami mi się coś nie uda, albo mi nie smakuje lub też źle interpretuję przepis autorki. Oryginalny język, sposób wykonania, temperatura pieczenia, gdzie autorka nigdy nie podaje dokładnej temperatury pieczenia. Używa przy tym słów: piec miernie nagrzany lub piec gorący albo niezbyt gorący:). czytaj dalej

komentarze: 32
PB290005a.JPG
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Tort piaskowy świąteczny

Jestem wzrokowcem i trudniej mi się piecze z przepisu, gdzie nie ma zdjęcia wypieku. Jednak przepis bez zdjęcia ma również swoje dobre strony. Kopi wykonanego wypieku nie da się porównać z oryginałem:). Staram się jednak wiernie odtwarzać przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Czasami pomijam tylko sposób dekorowania ciasta. czytaj dalej

komentarze: 18