LEŚNY ZAKĄTEK

P1140007.JPG
Przystawki, przekąski

Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym

Na temat lejkowca pisałam tu, klik. W minionym sezonie grzybowym tego pysznego grzyba było jak na lekarstwo. Spotkałam go raz w październiku ubiegłego roku i na tym koniec. Bywały lata, że omijałam go szerokim łukiem, bo miałam dość:). Wiem, że wielu grzybiarzy zna i zbiera lejkowca, może przyda się ten przepis, bo tarta jest bardzo dobra. czytaj dalej

komentarze: 10
P1160001.JPG
Pieczywo tostowe

Pieczywo tostowe na drożdżach

W sprzedaży jest kilka rodzajów pieczywa tostowego, pasteryzowanego, dodatkowo nafaszerowanego „długą lista płac”, bo przecież ktoś te dodatki do chleba produkuje i sprzedaje. Na dodatek pięknie zapakowane w folię, która nie pozwala pieczywu oddychać. Znalazłam jedną firmę z polskimi tradycjami, która piecze dość przyzwoite czytaj dalej

komentarze: 10
P1110009b.JPG
Na słodko

Trzy kolory, włoskie ciasto

Ciasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje takie jak zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Jeśli zechcecie go upiec, to przygotujecie czytaj dalej

komentarze: 87
PC270021.JPG
Nie tylko na obiad

Faszerowane pieczarki

To taki recykling kulinarny. Wypełniamy pieczarki różnymi składnikami, które często możemy znaleźć w lodówce czy spiżarce. Tak przygotowane danie może być daniem obiadowym albo rodzajem przystawki. czytaj dalej

komentarze: 8
P1040024.JPG
Na słodko

Rolada z jabłkami

Przepis od Pani Zosi z Podkarpacia, której wszystkie ciasta są niesamowicie smakowite. Miałam okazję nie raz próbować różnych jej wypieków. Pierwszy raz, kilka lat wstecz, przy okazji chrzcin mojego i jej wnuka Ksawerego. Wówczas różnorodność ciast na stole, przyprawiła mnie o zawrót głowy. Na początku byłam przekonana, że ciasta kupiła w jakieś dobrej cukierni:). czytaj dalej

komentarze: 15
PC250001.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Ozorki w galarecie z butelki

Jeśli ktoś z Was lubi ten rodzaj mięsa, to polecam. Świetna przystawka. Daje się kroić w plastry i smakuje o wiele lepiej od ozorków w galarecie kupionych w sklepie. Trzeba tylko dobrze doprawić bulion. Musimy użyć dużo żelatyny, aby galaretka dobrze trzymała, w tym przypadku kawałki mięsa i papryki. Żelatyna sama w sobie jest mdła, więc musimy ją „ożywić” pieprzem i solą. czytaj dalej

komentarze: 17
PC310004.JPG
Na słodko

Deser Trzech Króli

Trzy warstwy śmietankowych galaretek delikatnych jak puszek i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go deserem Trzech Króli z okazji zbliżającego się święta. Przyrządza się go błyskawicznie, a nawet trzeba się spieszyć, bo galaretki zalane i wymieszane ze zdecydowanie mniejszą ilością wrzącej wody muszą być połączone z bitą śmietaną jak są jeszcze ciepłe. czytaj dalej

komentarze: 44
PC290009.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Piernik do poprawki

To nie mój wypiek do poprawki, bo na święta piernika nie piekłam. Wpadki kulinarne zdarzają się każdemu. „Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi ” mówi powiedzenie. Czytelniczka mojego bloga miała problem z piernikiem. Napisała do mnie cyt: czytaj dalej

komentarze: 35
PC250011.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Ciasto z koniakiem i wiśniami

To ciasto piekłam 4 lata temu na Boże Narodzenie i od tamtego czasu zapomniałam o nim i o tym, że było takie pyszne:). Wówczas nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Upiekłam w tym roku również na ponad 2 tygodnie przed świętami. Leżakowało nasączone koniakiem do świąt. To było jedno z najlepszych ciast na świątecznym stole. Jest przepyszne, bardzo polecam! czytaj dalej

komentarze: 8