LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy z kategorii: Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

P3220186.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Suszony schab

Bardzo smakowity! Pachnący ziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu. Nie używajmy soli peklowej, zwykła sól wystarczy. czytaj dalej

komentarze: 18
P6190003.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella

Nie smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. czytaj dalej

komentarze: 7
P2030003.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Domowa kiełbasa wieprzowo-drobiowa w osłonkach barierowych z galaretką

Długo zastanawiałam się nad tym, jakiej soli użyć do zrobienia tej kiełbasy. Kiedy robię białą kiełbasę nie mam takich wątpliwości, bo nie stosuję mieszanki peklującej. Nadmiar kiełbasy mrożę na surowo, aby przedłużyć jej trwałość. Do mięs pieczonych soli peklowej nie dodaję, bo po pierwsze pieczenie takiego mięsa w wyższych temperaturach nie jest wskazane czytaj dalej

komentarze: 17
PC250001.JPG
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Ozorki w galarecie z butelki

Jeśli ktoś z Was lubi ten rodzaj mięsa, to polecam. Świetna przystawka. Daje się kroić w plastry i smakuje o wiele lepiej od ozorków w galarecie kupionych w sklepie. Trzeba tylko dobrze doprawić bulion. Musimy użyć dużo żelatyny, aby galaretka dobrze trzymała, w tym przypadku kawałki mięsa i papryki. Żelatyna sama w sobie jest mdła, więc musimy ją „ożywić” pieprzem i solą. czytaj dalej

komentarze: 20
P3030014_ga_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Zrób sobie naturalny jogurt w domu, to takie proste:)

    Jogurt można przygotować domowym sposobem, bez większego nakładu pracy. Najtańszym sposobem jest znalezienie na rynku jogurtu naturalnego, który zawiera bakterie zawarte w gotowych saszetkach do produkcji jogurtu. Jeśli wierzyć temu, co jest napisane na opakowaniach, to nie każdy jogurt je zawiera, a przynajmniej nie wszystkie typy z tych bakterii. Może jednak nie wszystkie są wymieni... czytaj dalej

komentarze: 31
P1180026_vm_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Mrozimy domowe blaty do pizzy

    Lubicie pizzę? Ja bardzo. Od czasu do czasu można sobie wyczyścić lodówkę:) Myślałam, co zrobić, żeby się nie narobić. Mam na myśli ciasto, które dobrze jest mieć pod ręką:) Pierwsza moja próba z ciastem to pizzy, to przetrzymywanie większej ilości surowego ciasta w lodówce przez kilka dni. Trzeba wyrobione ciasto szczelnie przykryć i schować do lodówki w miarę potrzeby, podbierać po k... czytaj dalej

komentarze: 16