LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy z kategorii: Na słodko

P2030367.JPG
Na słodko

Faworki z mąki orkiszowej

Jest mnóstwo przepisów na faworki. Przeważnie są do siebie zbliżone, bo łączą je składniki, które są niezbędne do ich przygotowania. Czyli mąka, żółtka jaj i spirytus. Kruchość i delikatność faworków czytaj dalej

komentarze: 3
P1200367.JPG
Na słodko

Pączki serowe

Popularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada:). Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który pokazał się już jakiś czas temu w małych paczuszkach po 350-400g w moim osiedlowym sklepiku. Jest rewelacyjny nawet do serników. Nie pamiętam firmy, ale jeśli czytaj dalej

komentarze: 9
P1060385.JPG
Na słodko

Czarna Zośka

Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona. W trakcie jedzenia próbowałam smakowo i wizualnie go rozszyfrować. Galaretka, masło w kremie, kakao, orzechy, brzoskwinie, ciastka, czytaj dalej

komentarze: 9
PA310367.JPG
Na słodko

Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi

Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące. Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam różnej wielkości i grubości i najbardziej chrupiące są te większe i bardziej płaskie. czytaj dalej

komentarze: 2
PA120371.JPG
Na słodko

Tradycyjna szarlotka

Duża blacha pysznej szarlotki. Cukru do jabłek dodałam niewiele. Jabłka, które używamy do szarlotki to przeważnie szara czy złota reneta lub antonówka. W tym roku jabłka miały tyle słońca, że nawet bez cukru są o wiele słodsze niż zazwyczaj. W cieście też cukru nie jest za dużo, bo ja nie lubię przesłodzonej szarlotki. czytaj dalej

komentarze: 9
P9220378.JPG
Na słodko

Ciasto na niedzielę

Bardzo dobre ciasto z dodatkiem gruszek. Szybkie i proste w przygotowaniu. Piekłam je również ze śliwkami. Ciasto jest delikatne i pulchne. Jeśli zdecydujecie się na śliwki, proponuję kilkanaście połówek śliwek w równych odstępach wcisnąć głęboko w ciasto a następną warstwę ułożyć na wierzchu ciasta. czytaj dalej

komentarze: 4
P9080378.JPG
Na słodko

Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6 cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. czytaj dalej

komentarze: 8
P6100194.JPG
Na słodko

Deser truskawkowy

Nie musimy włączać piekarnika a deser wyjęty prosto z lodówki ochłodzi nas odrobinę w czasie gorących dni. Mało składników i pracy niewiele, ale z jedzeniem trzeba się wstrzymać do następnego dnia, aby deser stężał. czytaj dalej

komentarze: 4
P3120178.JPG
Na słodko

Wiosenna karpatka

Ciasto upiekłam na blasze z piekarnika. W trakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach, każde oddzielnie, ale szybciej i wygodniej piecze się na jednej blasze. Ciasto po wystudzeniu można podzi czytaj dalej

komentarze: 8