LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy z kategorii: Przystawki, przekąski

P9160001.JPG
Przystawki, przekąski

Pory w śmietanie

Mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do drugiego dania. Są przepyszne. Wybieramy duże ładne pory i używamy tylko białych części. Po obsmażeniu i duszeniu stają się bardzo delikatne. czytaj dalej

P9180178.JPG
Przystawki, przekąski

Figi zapiekane z boczkiem i tymiankiem

W/g Księgi Rodzaju, Adam i Ewa, kiedy zjedli owoc z Drzewa Poznania Dobra i Zła, uświadomili sobie, że są nadzy. „A wtedy otworzyły im się obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli, więc gałązki figowe i zrobili sobie opaski”. Księgi Rodzaju (3.1–3.24 czytaj dalej

komentarze: 3
P6160002.JPG
Przystawki, przekąski

Podpłomyki, czyli polska tortilla i pomidorowe inspiracje ◊ Pudliszki - kurczak

Pomidorowe party można by powiedzieć:). Pyszny sos pomidorowy przygotowany na bazie koncentratu pomidorowego, świeżej kolorowej papryki, cebuli i ziół. Dodatek odrobiny koncentratu pomidorowego do ciasta na podpłomyki lekko je zabarwił dodatkowo zmieniając smak na bardziej zdecydowany. Dlatego placki są o wiele lepsze od tych, które zazwyczaj piekę tylko z mąki i wody. czytaj dalej

komentarze: 5
P6040033.JPG
Przystawki, przekąski

Quiche z kwiatami czarnego bzu i przepis na syrop

Sezon zbioru kwiatów z bzu czarnego jeszcze trwa. W tym roku kwiaty zakwitły wcześniej. Dlatego kto jeszcze ma zamiar zrobić z nich syrop, niech się śpieszy. Ja już zrobiłam i chyba muszę zamknąć dostęp do niego na kłódkę a klucz wyrzucić przez okno, bo jak tak dalej będę podbierać to w okresie jesienno-zimowym pozostaną po nim tylko wspomnienia:). czytaj dalej

komentarze: 2
P4290032.JPG
Przystawki, przekąski

Pizza bez sosu pomidorowego

Coś pysznego! Zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto z pokrzywy, każde inne będzie również dobre, tylko bardziej gęste z mniejszą ilością oliwy. Ciasto typowe jak do pizzy może nie z takiej mąki jak we Włoszech, ale tu jest Polska:) Mąka z pszenicy kamut po zmieleniu jest jak kaszka. W połączeniu ze zwykłą pszenną dodaje ciastu chrupkości. czytaj dalej

komentarze: 2
P2190024.JPG
Przystawki, przekąski

Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls

Bake rolls, chrupiące chlebki z różnymi dodatkami ziół i przypraw, które można kupić. Czy można je jeść bez ograniczeń?. Na pewno nie, szczególnie dzieciaki nie powinny zajadać się nimi bezkarnie. W ich składzie, jak i w wielu innych produktach tego typu, można znaleźć składniki, które spożywane w nadmiernych ilościach są bardzo szkodliwe. czytaj dalej

komentarze: 7
P1140007.JPG
Przystawki, przekąski

Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym

Na temat lejkowca pisałam tu, klik. W minionym sezonie grzybowym tego pysznego grzyba było jak na lekarstwo. Spotkałam go raz w październiku ubiegłego roku i na tym koniec. Bywały lata, że omijałam go szerokim łukiem, bo miałam dość:). Wiem, że wielu grzybiarzy zna i zbiera lejkowca, może przyda się ten przepis, bo tarta jest bardzo dobra. czytaj dalej

komentarze: 10
PB030002.JPG
Przystawki, przekąski

Smalec domowy z ziołami

W Górach Stołowych bywam prawie co roku. To malownicze miejsce o tajemniczej nazwie Błędne Skały, leżące między Karłowem a Kudową Zdrój. W labiryncie szczelin, olbrzymich bloków skalnych, korytarzy i zaułków jest taras widokowy gdzie można odpocząć po zwiedzaniu, popatrzeć na niesamowite widoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. czytaj dalej

komentarze: 56