LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy z kategorii: Nie tylko na obiad

PB130374.JPG
Nie tylko na obiad

Gołąbki z kiszonych liści kapusty włoskiej

Kapustę ukisiłam już jakiś czas temu. Temperatura za oknem sprzyja, więc po ukiszeniu stoi na balkonie. Zostało mi z niej już niewiele, więc dobrałam się do liści z kapusty, które przy okazji ukisiłam. Nie musimy kisić całych główek, bo przy tej ilości kapusty, jaką użyłam, nawet trudno byłoby zakisić jedną główkę. Kiszenie w dużej beczce odpada, bo trzeba mieć dużą rodzinę i odpowiednie warunki d czytaj dalej

komentarze: 2
P5150173.JPG
Nie tylko na obiad

Kurczak faszerowany

Faszerowany kurczak świetny na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Alternatywa do sklepowych wędlin. Luzowałam całego kurczaka po raz pierwszy. Zajęło mi to 30 minut i wcale nie jest to takie trudne jakby mogło się wydawać. czytaj dalej

komentarze: 4
P4250203.JPG
Nie tylko na obiad

Weekend z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi można dodawać niemal do każdej potrawy. Liście aromatyczne z chrupiącymi ogonkami mogą być dodawane w większych ilościach od tradycyjnego czosnku pospolitego, który w swoich ząbkach zawiera bardziej skoncentrowany aromat. czytaj dalej

komentarze: 10
PB150171.JPG
Nie tylko na obiad

Flaki wołowe

Lubicie flaki? Ja bardzo. Pierwszy raz jadłam flaki dość dawno temu, będąc młodą, ale już dorosłą dziewczyną. Nie pamiętam flaków w moim domu rodzinnym. Kiedyś będąc u znajomych poczęstowano mnie flakami. Pomyślałam, że wreszcie zjem coś, czego jeszcze nie jadłam. Za chwilę żałowałam tej myśli, jak zobaczyłam je na talerzu :). czytaj dalej

komentarze: 6
PB020172.JPG
Nie tylko na obiad

Ciasto dyniowe na pizzę

Ciasto na pizzę z dodatkiem dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze. Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek. Dynia je zastąpi. czytaj dalej

komentarze: 3