LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy z kategorii: Bułki

P4170182.JPG
Bułki

Moje cebularze na zakwasie

Zostały zjedzone w niespełna dwa dni. Na zimno były również dobre. Z tej ilości ciasta upiekłam 17 bułeczek. To ciasto można wykorzystać również do pizzy. Część niewykorzystanego ciasta właściwego / przed ostatecznym wyrośnięciem / możemy umieścić w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. czytaj dalej

komentarze: 13
obwarzanki_s6_big.jpg
Bułki

Obwarzaneczki drożdżowe

          Jednym słowem, przepyszne! Nie zawiodłam się jak dotąd, na żadnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Bo to właśnie z jej przepisu, z książki „Jedyne praktyczne przepisy”..., są te cudeńka:) czytaj dalej

komentarze: 14
P1060008_O6_big.jpg
Bułki

Zapraszam na pyszne bułeczki:)

  Kto pierwszy?... Tylko 4 osoby zapraszam, jak bardzo głodne to 2:) Uff!... Całe szczęście, że nie wszyscy lubią szpinak, więc nie będzie tłoku:)   Jeszcze gorące! Zapiekane bułeczki ze szpinakiem, jajkiem i serem. Szpinak kupiłam z myślą, aby przyrządzić go tradycyjnie, w domu koncepcję zmieniłam i słusznie. Można w takim daniu ukryć szpinak, szczególnie dzieciakom. Zanim się zorientują,... czytaj dalej

komentarze: 25
buleczki_bez_5K_big.jpg
Bułki

Bułeczki w trzech odsłonach

    Bułeczki piekłam dzień po dniu. Pierwsze z serem zostały zjedzone tego samego dnia, dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia:)     Te drugie z dżemem z bzu czarnego, były również przepyszne. Powiem szczerze, nie przepadam za tego typu wypiekami, bo dla mnie słodkie wypieki mogą zupełnie nie istnieć!  Piekę je od wielkiego święta. Co prawda okazji do świętowania nie było, ale życzenie Ksawe... czytaj dalej

komentarze: 2
DSC05817_d9_big.jpg
Bułki

Buzia na kłódkę

        Wczoraj, późnym popołudniem bułki były gotowe. Zaczęłam od zaczynu, który nastawiłam o 9.15. W międzyczasie miałam wiele innych zajęć. Najdłużej mogłam być poza domem 3 godziny. Piszę o tym, dlatego, że te bułki potrzebują czasu, czyli dnia wolnego od zajęć zawodowych. Warto poświecić im ten czas, bo efekt jest zaskakujący. Nie o wygląd bułek chodzi, ale o smak i zapach. Moje bułki... czytaj dalej

komentarze: 19
DSC05081_yn_big.jpg
Bułki

Pyszne bagietki z gotowaną dynią

    Pyszne za mało powiedziane, są rewelacyjne:) Nie mam formy do pieczenia bagietek, ani nawet do wyrastania. Bagietki rosły na desce kuchennej wyłożonej papierem do pieczenia i przełożonymi, zwiniętymi w rulon ściereczkami, aby się nie posklejały podczas rośnięcia i zbytnio nie rozjechały na boki. Papier był po to, aby łatwiej można było je zsunąć na, nagrzaną blachę piekarnika. Przy okazj... czytaj dalej

komentarze: 3
Bułki

Mleczne bułeczki z dynią

    Z chrupiącą skórką, mięciutkim wnętrzem, posypane ziarnami dyni, które dodają smaku i zapachu. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam. Z kilograma mąki wychodzi 18 bułeczek po około 90g każda. Potrzebujemy: 1000g mąki pszennej typ 390, 50g świeżych drożdży, 700ml mleka, czytaj dalej

komentarze: 6
Bułki

Hot Dogi, moja propozycja

    Nie będzie żadnego przepisu, ponieważ każde ciasto drożdżowe nadaje się do tego typu bułek. Chodzi mi bardziej o sposób ich wykonania. Użyłam do nich metolowych rurek, które służą do pieczenia rurek z kremem. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu, dzielimy na części i formujemy z nich długi wałeczek. Okręcamy nim rurki wcześniej dobrze posypane mąką. Dół bułki zasklepiamy ciastem i po... czytaj dalej

komentarze: 5
Bułki

Pszenne bułki ze świeżymi ziołami

      Mam na balkonie, dużo  ziół, które codziennie obrywam i używam do różnego rodzaju potraw. Z mięty, która rośnie jak na drożdżach, parzę herbatkę, resztę suszę, bo nie nadążam z pomysłami. Miętę, tymianek, majeranek, rozmaryn urywam od góry, pozostałe szczególnie bazylię same listki. Tym sposobem zioła pobudzam się do wzrostu. Bułki ze śwież czytaj dalej

komentarze: 6