LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy z kategorii: Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

DSC07971_dl_big.jpg
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Razowiec zdrowy czy nie?

      Wpis dość obszerny, myślę jednak, że osoby zainteresowane tematem, przeczytają:) Większość z nas uważa, że chleb razowy jest bardzo zdrowy, a czy lekkostrawny? To już zależy, o jakim chlebie razowym mowa. Takim kupionym w sklepie, czy upieczonym w domu. Tym kupionym w sklepie nie będę się zajmować, nie ma on nic wspólnego z razowcem. Natomiast czę czytaj dalej

komentarze: 73
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Żytni chleb z miodem i garść informacji o cieście zakwaszonym

      Ciasto zakwaszone, zakwas, to słowa, które zaczynającym piec chleb, mogą trochę przysporzyć kłopotu. Zebrałam i uaktualniłam informacje dotyczące prowadzenia ciasta zakwaszonego. W miarę ilości pieczonych bochenków, przybywa doświadczenia, które w moim przypadku, również było poparte zbieraniem informacji z fachowych źródeł i podpowiedzi osób znających się na rzeczy. Więc tak: Zrobi... czytaj dalej

komentarze: 53
Image8.jpg
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Rodzaje mąki

  Rodzaje mąki Najczęściej do wypieku pieczywa używa się mąki pszennej. Niemniej jednak, z innych zbóż i roślin uprawnych również wytwarza się mąkę - jest ich wiele rodzajów i każda z nich ma swoisty smak i właściwości, które wpływają na smak, zapach i konsystencję pieczywa. W ponad 200 gatunkach chleba, jakie są dostępne jedynie na polskim rynku możemy spotkać wiele rodzajów mąk, a ... czytaj dalej

komentarze: 18
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Porady – pieczenie chleba

Źródło: Z książki „CHLEB z własnego pieca" Margret Merzenich, Erika Thier,  tłumaczenie z języka niemieckiego Krystyna Mazur O czym trzeba pamiętać przy wypieku chleba Zaczerpnięte z poradnika z roku 1814 „{ Zbyt zimny rozczyn to chleb kluchowaty, zbyt gorący to chleb napęczniały. Za mało wody, zbyt twardy chleb, leży w żołądku jak ołów, za dużo wody chleb śliski i klei się do zębów. Jesz... czytaj dalej

komentarze: 19
ognisko.jpg
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Aby chleb nam się udał cz.2

Piekarnik, bardzo ważny do wypieku naszego chleba. Jeśli używamy go często, to wiemy jakie ma mankamenty. Mój od chwili zakupu i wypróbowania "kulał" na jedną stronę. Bardziej przypieka z jednej strony. Jeśli  piekę w foremce to nie ma problemu przekręcam foremkę i jest OK, gorzej jak piekę chleb na kamieniu. Póki nie przyrumieni się dobrze nie mogę go przekręcić a wtedy może byc za późno. Przy... czytaj dalej

komentarze: 2
dana2.jpg
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Aby chleb nam się udał

  Tu będę zamieszczać moje spostrzeżenia i uwagi odnośnie pieczenia chleba. zapewne wielu internautów zraziło się do pieczenia z chwilą kiedy pierwszy chleb nie wyrósł czy opadł albo za mocno sie przypiekł. Zapewne wściekają się na przepisy, że nie dokładne, że składniki nie takie, że za dużo wody czy mąki...Na początku też tak było ze mną. Zaliczałam różne gnioty i placki nie przypominające... czytaj dalej

komentarze: 11