LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: październik 2012

DSC07120_0g_big.jpg
Na słodko

Aromatyczne cytrusowe ciasto

      Przepis na to ciasto dostałam od Izy, mojej ząbkowickiej sąsiadki, ta z kolei od swojej znajomej:) Upiekłam, ale już wcześniej, po przeczytaniu przepisu, nie pasował mi ten olej. Ciężki olej i mus z pomarańczy, bo te owoce użyłam, jakoś mi ten duet nie pasował. Może nie mam racji, bo wiecie jak to jest, jak coś nie wyjdzie, to najlepiej niepowodzenie zwalić na przepis:) Chcę tego unik... czytaj dalej

komentarze: 37
DSC07109_hR_big.jpg
Na słodko

Syrop z buraka cukrowego

    Ten wpis potraktujcie bardziej z przymrużeniem oka. Daję go bardziej, jako ciekawostkę, niż przepis do wykorzystania. Chyba, że znajdzie się ktoś taki zwariowany jak ja:) Dla mnie jest to nowe doświadczenie i niesamowita frajda, zrobienie z niefotogenicznego buraka, coś tak pysznego:) W tygodniu będąc na Dolnym Śląsku, nie mogłam się oprzeć, aby nie zdobyć chociażby kilku sztuk buraka ... czytaj dalej

komentarze: 18
DSC03171_Wv_big.jpg
Nie tylko na obiad

Kluski leniwe, czy leniwe pierogi?

Przez tydzień mnie nie będzie. Piszę o tym, dlatego, że nie będę odpowiadać na Wasze maile i komentarze. Po powrocie nadrobię zaległości:)  Do miłego:)       Klasyczna polska kuchnia. To pewnie ktoś przez lenistwo pomieszał wszystko razem, aby było szybciej. Pierogi to ciasto z nadzieniem, tu ser, który powinien robić za nadzienie został wymieszany z mąką i pozostałymi dodatkami. Częs... czytaj dalej

komentarze: 12
DSC06857_Qx_big.jpg
Grzyby leśne 2012

Wysyp opieńki miodowej

          Tegoroczny wysyp opieńki miodowej, może przyprawić o zawrót głowy. Nie da się inaczej zbierać, jak na kolanach, ale często też przydałaby się drabina, bo potrafi rosnąć na pniach bardzo wysoko:) Rośnie od sierpnia do listopada, więc macie szansę uzbierać. Rośnie stadami:), zarówno na starych pieńkach jak i pniach drzew liściastych i iglastych. czytaj dalej

komentarze: 16
DSC06686_Lf_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Kapusta kiszona sałatkowa

        Cena kapusty kiszonej już teraz to 3,5 PLN do 6,00 PLN za kilogram. Rozpiętość cen w zależności od stopnia ukiszenia i dodatków w niej. Czy słyszeliście o tym, że na rynku jest kiszona kapusta z dodatkiem octu? Ja słyszałam o tym już od dawna i nie dociera to do mnie zupełnie. Bo, po co dodawać ocet? Chyba tylko po to, aby była kwaśna, biała i szybka do sprzedaży. ... czytaj dalej

komentarze: 22
DSC06752_OO_big.jpg
Na słodko

Kryzysowe ciasto drożdżowe na leniwą niedzielę

      Przepis na to ciasto mam od Izy z Ząbkowic Śląskich. Będąc w tym roku prawie 2 miesiące w tym malowniczym miasteczku wyjeżdżałam, z nieukrywanym żalem. Przepis na ciasto drożdżowe, Iza zapisała mi na małym karteluszku, który nie tak dawno znalazłam, robiąc porządki w torebce:) Z tą nazwą to mój pomysł. Bo tak naprawdę w cieście jest to minimum, aby się udało.... czytaj dalej

komentarze: 47
DSC05940_6k_big.jpg
Przystawki, przekąski

Galareta z rosołu

          Rosół to potrawa polska, stara jak świat. Nie będę się rozpisywać na temat rosołu. Bo nie on jest tematem tego wpisu. Wspomnę tylko, że rosół gotuję dość długo, na bazie „szczęśliwej” kury:) z dodatkiem mięsa wołowego lub giczy cielęcej i warzywami. czytaj dalej

komentarze: 5
DSC06671_9d_big.jpg
Grzyby leśne 2012

Czubajka kania w lesie i na talerzu.

      Wspaniały grzyb z rodziny pieczarkowatych. W różnych regionach kraju, noszący różne nazwy, takie jak sowa, gapa... Kani nie da się pomylić z muchomorem sromotnikowym! Chociaż są pewne podobieństwa, to różnic jest o wiele więcej. Tylko wprawne oko grzybiarza potrafi dokładnie odróżnić te dwa grzyby. Nie zbierajcie kani, jeśli nie znacie się na grzybach. Atlas grzybów nie zawsze pomag... czytaj dalej

komentarze: 9