LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: październik 2013

PA240013.JPG
Przystawki, przekąski

Podpłomyk z marchewką, marchwiarz

Kolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól to podstawowe składniki. Można je piec w piekarniku i przypiekać na patelni. Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buracarzem klik, oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody klik. czytaj dalej

komentarze: 4
PA240018.JPG
Na słodko

Maślane ciasteczka z orzechami

Przepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. czytaj dalej

komentarze: 26
PA210007.JPG
Wpisy okolicznościowe

Suszymy z Zelmerem

Suszenie produktów spożywczych to nic innego jak usunięcie z nich wody pod wpływem temperatury. Ten sposób przechowywania żywności jest znany z chwilą pojawienia się człowieka na Ziemi. Był to sposób na naturalną konserwację, która przedłużała trwałość produktu. czytaj dalej

komentarze: 14
P9160001.JPG
Na słodko

Drożdżowe paluszki

Bułeczki w kształcie paluszków, coś w rodzaju drożdżówek. Możemy użyć domowego ulubionego dżemu, dodatkowo go przesmażając jak jest zbyt rzadki. czytaj dalej

komentarze: 2
sucharki_2.JPG
Przystawki, przekąski

Doskonałe pomidorowe sucharki z orzechami

Piekłam już chleb na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Przepyszny i bardzo urodziwy:). Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb czy innego wypieku nie tylko wpływa na kolor miąższu, ale sprawia, że pieczywo nie wysycha zbyt szybko i przedłuża jego okres spożycia. czytaj dalej

komentarze: 7
PA060007.JPG
Nie tylko na obiad

Kapuściana zapiekanka

To jednogarnkowe danie jest dla wielu osób. Można przygotować wieczorem a zapiec następnego dnia przed podaniem. Można użyć zwykłej kapusty, ale włoska jest w/g mnie lepsza, bardziej delikatna, a liście nawet te najmniejsze można wykorzystać niemal do samego środka, czyli głąba kapusty:) czytaj dalej

komentarze: 27