LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: październik 2015

PA120371.JPG
Na słodko

Tradycyjna szarlotka

Duża blacha pysznej szarlotki. Cukru do jabłek dodałam niewiele. Jabłka, które używamy do szarlotki to przeważnie szara czy złota reneta lub antonówka. W tym roku jabłka miały tyle słońca, że nawet bez cukru są o wiele słodsze niż zazwyczaj. W cieście też cukru nie jest za dużo, bo ja nie lubię przesłodzonej szarlotki. czytaj dalej

komentarze: 9
P3050171.JPG
Wpisy okolicznościowe

Światowy Dzień Chleba 2015

Chleb jest stałym elementem w naszej codzienności. To nasza kultura i tradycja. Chleb to życie. Przysłowie mówi: "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna" albo „Milszy chleb własny razowy, niż pański nie zawsze zdrowy”. Chleb na zakwasie, na drożdżach tylko z mąki, wody i odrobiny włożonego serca. Chleb pieczony w domu, to najlepszy chleb. czytaj dalej

komentarze: 5
PA040373.JPG
Pieczywo tostowe

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej

komentarze: 7
PA010429.JPG
Przetwory zimowe

Gruszki w syropie na dwa sposoby

Wykorzystałam syrop z zielonych orzechów włoskich klik, w którym jest już cynamon i goździki. Podpowiedź dla osób, które robiły zielone orzechy w syropie i chciałyby wykorzystać syrop i nie bardzo wiedzą, do czego go zużyć. czytaj dalej

komentarze: 3