LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: listopad 2014

PB140176.JPG
Piekarnia u Amber

Listopadowa piekarnia, wspólne pieczenie i chleb litewski

Za „Kuchennymi drzwiami” zapachniało chlebem litewskim. Wszyscy chętni ruszyli do pieczenia tego chleba. Lubię ten moment, kiedy to o godzinie 20.00 publikowanych jest w sieci kilkanaście bochenków chleba pieczonych z jednego przepisu. Można byłoby otworzyć mały sklepik i sprzedawać upieczony chleb tym, którzy jeszcze nie próbowali domowego:). czytaj dalej

komentarze: 17
PB150171.JPG
Nie tylko na obiad

Flaki wołowe

Lubicie flaki? Ja bardzo. Pierwszy raz jadłam flaki dość dawno temu, będąc młodą, ale już dorosłą dziewczyną. Nie pamiętam flaków w moim domu rodzinnym. Kiedyś będąc u znajomych poczęstowano mnie flakami. Pomyślałam, że wreszcie zjem coś, czego jeszcze nie jadłam. Za chwilę żałowałam tej myśli, jak zobaczyłam je na talerzu :). czytaj dalej

komentarze: 6
PB110189.JPG
Wpisy okolicznościowe

Podsumowanie sezonu grzybowego 2014

Takiego sezonu grzybowego nie pamiętam. Nawet wpisów na blogu było niewiele na temat grzybobrania. Grzyby przeważnie te wiosenne były zawsze w większości z lokatorami, ale wysyp jesienny rekompensował grzybiarzom w zdrowe i dorodne zbiory. W tym roku było inaczej. czytaj dalej

komentarze: 4
PB050001.JPG
Suszone warzywa i owoce

Owoce pigwowca japońskiego w cukrze

Czyli jak można wykorzystać owoce pigwowca japońskiego po zrobieniu z nich soku. Zakochałam się w tych owocach, dlatego i w tym roku nie mogło ich zabraknąć w mojej kuchni. Przywiozłam je aż z Dolnego Śląska. Mam je dzięki ząbkowickiej sąsiadce Ewie, która pomogła mi je zdobyć. Ewo, dzięki bardzo:) czytaj dalej

komentarze: 6
PB020172.JPG
Nie tylko na obiad

Ciasto dyniowe na pizzę

Ciasto na pizzę z dodatkiem dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze. Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek. Dynia je zastąpi. czytaj dalej

komentarze: 3