LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: listopad 2015

PB160367.JPG
Przetwory zimowe

Dynia marynowana

Dawno nie przygotowywałam dyni w słoikach na zimę. Na rynku jest tak wiele gatunków tego warzywa, że trudno przejść obojętnie obok takiej oferty:) Proporcja składników w przepisie, jak dla mnie, jest w sam raz. Syrop proponuję jednak próbować i doprawić go indywidualnie, bo przecież to kwestia gustu. czytaj dalej

komentarze: 5
PB030369.JPG
Piekarnia u Amber

Listopadowa Piekarnia i chleb z marchewką

Listopadowa Piekarnia u Amber to pyszny, kolorowy i bardzo smaczny chleb. To chleb na zaczynie drożdżowym, który kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy. Piekłam już chleb z marchewką, ale na zakwasie i do ciasta dodawałam startą marchew i odrobinę oliwy carotino klik. Ten chlebek jest z dodatkiem samego soku z marchwi bez dodatku wody. czytaj dalej

komentarze: 15
PA310367.JPG
Na słodko

Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi

Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące. Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam różnej wielkości i grubości i najbardziej chrupiące są te większe i bardziej płaskie. czytaj dalej

komentarze: 2