LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: grudzień 2010

Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Piernik z jabłkami i żurawiną

        Przepis dostałam od siostrzenicy Ani, tej, u której często bywam :)   Zniknął bardzo szybko. Podaję przepis, bo może ktoś się skusi, aby upiec na Sylwestra. Prosty, szybki i pyszny! Zwiększyłam odpowiednio proporcje, zamieniłam część mąki na żytnią razową i dodałam suszoną żurawinę. Wyszły 2 nieduże foremki. czytaj dalej

komentarze: 7
sledzie.jpg
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Śledziowy przekładaniec

  Lubię śledzie i to bardzo, ale tylko te, które sama zrobię. Te gotowce ze sklepu są po prostu…delikatnie mówiąc niedobre. Nie wszyscy się muszą ze mną zgodzić, ale takie jest moje zdanie. Albo za słone, albo za słodkie, za kwaśne, za… itd., nafaszerowane nie wiadomo, czym. Właściwie to wiadomo, na większości z nich jest długa lista tajemniczych składników, oprócz tych podstawowych :)    ... czytaj dalej

komentarze: 2
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Uszka do barszczu

    Sklepowe uszka do barszczu są nadzwyczaj pancerne i mało w nich farszu, sama nie wiem z czego są zrobione. Wiem jedno, nie ma w nich na pewno samych borowików. Te domowe, nawet nieudolnie zrobione są niezastąpione. Polecam!  Może potrzebują trochę pracy, ale warto!  Wigilję mamy raz w roku!  Farsz: suszone borowiki, cebula, pieprz, czytaj dalej

komentarze: 5
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Chrzan domowy

    Nie ma to jak chrzan domowej roboty. Szukając przepisu natknęłam się w sieci na ciekawy przepis. Ma dużo pozytywnych komentarzy, więc postanowiłam wypróbować. Trafiłam w dziesiątkę :) Znakomity!!! tak można określić jednym słowem. Bardzo dziękuję autorowi.   Chrzan najpierw moczymy w zimnej wodzie jakieś 2 godziny, obieramy, obsuszamy ściereczką, kroimy na kawałki i mielimy w blender... czytaj dalej

komentarze: 13
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytni chleb z dodatkiem mąki gryczanej

        Piekłam już chleb pszenno - żytni z dodatkiem nieopalonej kaszy gryczanej. Tym razem upiekłam żytni z dodatkiem mąki gryczanej. Kasza czy mąka gryczana, dodana w niewielkiej ilości do ciasta chlebowego, w końcowym efekcie nadaje chlebkowi aromatu i charakterystycznego smaku.     czytaj dalej

komentarze: 25