LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: grudzień 2015

PC290376.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Moje świąteczne piernikowanie

To najlepsze pierniczki, jakie robiłam do tej pory. Dlaczego? Bo nadają się do jedzenia już na drugi dzień i takie pozostają do końca. Rozpływają się w ustach. Duże znaczenie ma jakość użytych składników jak również czas leżakowania ciasta. Moje odpoczywało 6 tygodni, myślę, że nawet mogło i dłużej. czytaj dalej

komentarze: 2
PC060370.JPG
Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie

Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym

Przepyszny torcik marchewkowy. Myślę, że jest wart świątecznego stołu. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć! Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję czytaj dalej

komentarze: 8
PB230384.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum

Korzyści z użycia suchego chleba do wypieku nowego są dwie. Nie marnujemy chleba i przedłużamy świeżość chleba nowo upieczonego. Tak mi się spodobał ten sposób, że dość często celowo zostawiam część chleba z wypieku i pozostawiam do wysuszenia. Szczególnie biorę pod uwagę chleby z mąki żytniej i takie, które są najbardziej aromatyczne i wyjątkowo smaczne i udane. czytaj dalej

komentarze: 1
PB130374.JPG
Nie tylko na obiad

Gołąbki z kiszonych liści kapusty włoskiej

Kapustę ukisiłam już jakiś czas temu. Temperatura za oknem sprzyja, więc po ukiszeniu stoi na balkonie. Zostało mi z niej już niewiele, więc dobrałam się do liści z kapusty, które przy okazji ukisiłam. Nie musimy kisić całych główek, bo przy tej ilości kapusty, jaką użyłam, nawet trudno byłoby zakisić jedną główkę. Kiszenie w dużej beczce odpada, bo trzeba mieć dużą rodzinę i odpowiednie warunki d czytaj dalej

komentarze: 2