LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: marzec 2009

Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Porady – pieczenie chleba

Źródło: Z książki „CHLEB z własnego pieca" Margret Merzenich, Erika Thier,  tłumaczenie z języka niemieckiego Krystyna Mazur O czym trzeba pamiętać przy wypieku chleba Zaczerpnięte z poradnika z roku 1814 „{ Zbyt zimny rozczyn to chleb kluchowaty, zbyt gorący to chleb napęczniały. Za mało wody, zbyt twardy chleb, leży w żołądku jak ołów, za dużo wody chleb śliski i klei się do zębów. Jesz... czytaj dalej

komentarze: 19
kwiaty.jpg
Ciekawostki, niekulinarnie

Targowisko

Dla odmiany, mój ukochany bazarek. Można tu kupić wszystko. Te zdjęcia to tylko przykład róznorodności produktów, które są bardzo fotogeniczne.Największy ruch jest  w sobotę i niedzielę, bardzo często przy grającej kapeli albo przy muzyce na stoisku z płytami. Tu zaopatruję się przeważnie w warzywa, owoce, zioła, sery górskie, naturalnie wędzone ryby, wędlinę i mięso. Wszystko świeże i bardzo s... czytaj dalej

komentarze: 8