LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: marzec 2012

DSC01597_Nc_big.jpg
Nie tylko na obiad

Kotleciki na czasie, nieplanowane i z konieczności

              Jestem w trakcie skrobania pisanek wielkanocnych. Zmarnowałam mnóstwo jajek, które jak na złość w tym roku wyjątkowo pękały podczas gotowania. To pewnie przez te ceny!  Pękały chyba ze złości :) Robiłam wszystko, dodawałam soli, octu, gotowałam na malutkim gazie, nakłuwałam je specjalnym urządzeniem…miały to gdzieś, robiły swoje :) Za dużo ich było, aby obrać ze skorupki, poso... czytaj dalej

komentarze: 1
DSC01586_BI_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku

Szybki chleb żytni z tartym jabłkiem

                  Jak na chleb na zakwasie, to naprawdę szybki i bardzo prosty. Jeśli odejmiemy czas fermentacji zaczynu, przy którym nic nie robimy, to czas skraca się do około 3 godzin. Dobry do upieczenia na świąteczny stół, kiedy to oprócz chleba będzie wiele innych zajęć. Zaznaczam, zakwas musi być stabilny, mocny, nie taki zrobiony 5 dniowy. Za taki nie biorę... czytaj dalej

komentarze: 59
DSC01479_zH_big.jpg
Kuchnia świąteczna, Wielkanoc

Super babki wielkanocne

                        Naprawdę super, ta drożdżowa wilgotna za sprawą sera, pachnąca sokiem z pomarańczy, słowem znakomita a pracy tyle, co nic. W ciągu niecałych 3 godzin, ciasto było gotowe i pachniało nim w czytaj dalej

komentarze: 18
DSC01215_dU_big.jpg
Nie tylko na obiad

Pierogi na zielono z mięsa rosołowego

    Rosół w okresie zimy gości u mnie dość często. Każdy z nas robi po swojemu i na pewno zawsze wychodzi pyszny. Może przydadzą się komuś moje rady? Ja natomiast chętnie poznałabym Wasze opinie na temat gotowania rosołu.   czytaj dalej

komentarze: 2
DSC01146_V8_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Podlaski Tygiel Zbóż, czyli chleb z podlaskich zbóż z dodatkiem owoców goji

      Produkuje ją firma Braci Górskich w miejscowości Repki na Podlasiu. Pewnie pamiętacie moje chleby z mąki pytlowej? Moje ochy i achy, zachwalające tę mąkę? Pierwszy chleb z mąki pytlowej, tej firmy upiekłam ponad rok temu. Mają piękne, wyróżniające się opakowania a w środku wspaniałą mąkę.   Tu jest ich strona tej firmy / klik / Niestety, nie ma sprzedaży wysyłkowej. Natomiast są pod... czytaj dalej

komentarze: 8
DSC01100_ot_big.jpg
Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne

Robimy białą kaszankę w domu, z kaszy gryczanej, bez wątróbki

      Pozostałość wspomnień z lat minionych, dziecięcych lat, utrwaliło we mnie bardzo wyraźne obrazy smakowitej kuchni mojej mamy. Nie, to nie są jakieś dokładne przepisy, to sposób wykonywania. Zawsze byłam bardzo blisko, każdego ważnego wydarzenia w domu rodzinnym, jak pieczenia chleba, robienia różnego rodzaju wyrobów czy przetworów na zimę. Bardzo mnie to bawiło i z niecierpliwością... czytaj dalej

komentarze: 16