LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: marzec 2016

P3100371.JPG
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Złocisty, chleb mieszany z siemieniem lnianym

Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo. Siemię złociste można dostać bez problemu, nawet w aptece. Jeśli nie ma go w danej chwili mo czytaj dalej

komentarze: 14
P3040383.JPG
Piekarnia u Amber

Marcowa piekarnia i simit

W marcowej Piekarni u Amber zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet smaczniejsze, bo po upieczeniu są bardziej delikatne i chrupiące. czytaj dalej

komentarze: 9