LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: kwiecień 2009

Chleb, weekendowa piekarnia

Chleb toskański

    To druga propozycja chleba  Weekendowej Piekarni Nr 28  Chleb bez soli, ale obawiałam się, że nikt go nie będzie jadł, tym bardziej ja.  Więc posypałam go morską gruboziarnistą solą, przed pieczeniem. Pomyślałam, że będę mogła czytaj dalej

komentarze: 7
Na słodko

Kanadyjskie Pancakes z Syropem Klonowym Back Rose

  Przepis zaczerpnęłam  z wizytówki na syropie klonowym. Znam amerykańskie pancakes, ale te  są odrobinę inne,  dzieciaki przepadają za nimi. Troszkę zmieniłam, dodałam sodę  i proszek do pieczenia w równych proporcjach. Smażyłam na suchej patelni.  Jedna porcja to za mało :) Paniętam smak  z dzieciństwa takich placków, moja mama również  je smażyła, nawet nie pamiętam ich nazwy :) teraz n... czytaj dalej

komentarze: 8
kogut1.jpg

Angielskie bułeczki z rodzynkami i ... życzenia dla Was z okazji Świąt

Składniki 500g gotowego ciasta francuskiego 80g masła posiekanego na kawałki Nadzienie 50g niesolonego masła 150g brązowego cukru 250g rodzynek 50g mieszanki skórek cytrusowych ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Glazura 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1cm, połowę masła rozsypać na połowie ciasta. Ciasto złoży... czytaj dalej

komentarze: 9