LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: kwiecień 2010

Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb żytni z powidłami śliwkowymi

  Chleb z powidłami śliwkowymi jest o wiele lepszy niż dodanie samych śliwek, chociażby z powodu innego smaku powideł i śliwek Jeśli jeszcze dodamy powidła własnej produkcji, które są mniej słodkie / przynajmniej ja takie robię /, to chleb nie dość, że lepiej się kroi, to ma dużo lepszy smak, aromat i strukturę samego miąższu. czytaj dalej

komentarze: 13
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Chleb pszenno-żytni z rzeżuchą

  Jeśli ktoś lubi rzeżuchę, to bardzo polecam. Chleb ładnie pachnie, jest bardzo delikatny o krupiącej skórce i posmaku rzeżuchy. Nasiałam jej  dość dużo, bo bardzo lubię, ale nie nadążam z jedzeniem, stąd ten pomysł, aby znalazła się w chlebku. Składniki na zaczyn: 140g zakwasu żytniego, 265g mąki ż czytaj dalej

komentarze: 1