LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: maj 2010

Ciekawostki, niekulinarnie

Festyn rodzinny, Zielone Świątki

W Szkole Podstawowej na festynie rodzinnym., większość rodziców mogła popisać się swoimi wypiekami ciast, ciasteczek, deserów, chlebów, gotowych dań i sprzedawać je na rzecz szkoły. Dzieci sprzedawały własnoręcznie zrobionymi ozdoby i rysunki. Zebrane pieniądze, mają być przeznaczone na potrzeby szkoły. Ja upiekłam chleb i muszę przyzn czytaj dalej

komentarze: 3
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Wiejski bochen

      . Upiekłam go z różnych mąk pszennych na żytnim zakwasie razowym. Najlepszy efekt osiągamy w tego typu chlebach, jeśli ciasto trzykrotnie odgazowywujemy w ciągu 3 godzin, a dopiero potem ciasto wyrasta ostatecznie. Chleb jest nadzwyczaj duży, waży 1600g, taki prawdziwy wiejski bochen. W smaku nic mu nie brakuje, jest po prostu bardzo dobry. Mąka czytaj dalej

komentarze: 7