LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: wrzesień 2008

karpatka.jpg
Na słodko

Karpatka

  Nie przepadam za słodyczami. Głównie piekę dla dzieci.  Karpatkę robiłam po raz pierwszy ale jest naprawdę znakomita. Z stąd wzięłam przepis na krem,  http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis6430.htmlPrzepis na ciasto mam od mamy Marka, męża mojej córki Małgorzaty. Najwygodniej robić w/g zapisanej kolejności: Ciasto maślane: czytaj dalej

komentarze: 2
maliny4.jpg
Przetwory zimowe

Mrożenie malin

    Wybieram najładniejsze maliny, układam je obok siebie na tackę , tę z zamrażalnika i mrożę. Wsypuję do torebek dokładnie zakręcam woreczek i gotowe. Wszystkie są głęboko zamrożone i nie kleją się do siebie.  Trochę to trwa  ale na zimę do ciast i deserów są super a w sklepie zimą dosyć drogie.   czytaj dalej

komentarze: 1
maslaki3.jpg
Grzyby leśne 2008

Grzyby w moim obiektywie - część 5

          Na grzyby wybieram sie dopiero w przyszłym tygodniu. Te maślaki uzbierały moje dzieci przy okazji  spaceru w lesie. Ja je tylko uwieczniłam na zdjęciu i ugotowałam. Zrobiłam sos a te najmłodsze i najładniejsze zrobiłam w zalewie octowej z dodatkiem gałązki z rozmarynu.Z dodatkami zawsze eksperymentuję, więc jeszcze nie wiem jakie będą w smaku. czytaj dalej

paluszki2.jpg
Bułki

Grissini – paluszki włoskie

 Źródło: Pizze, Chleby, Foccacie Teresa Miazgowska Te paluszki piekłam dośc dawno ale przepis wart przypomnienia. Potrzebujemy: 45 dag maki pszennej 2,5 dag drożdży, 1 jajko, 1/5 szklanki oleju czytaj dalej

komentarze: 2
ognisko.jpg
Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia

Aby chleb nam się udał cz.2

Piekarnik, bardzo ważny do wypieku naszego chleba. Jeśli używamy go często, to wiemy jakie ma mankamenty. Mój od chwili zakupu i wypróbowania "kulał" na jedną stronę. Bardziej przypieka z jednej strony. Jeśli  piekę w foremce to nie ma problemu przekręcam foremkę i jest OK, gorzej jak piekę chleb na kamieniu. Póki nie przyrumieni się dobrze nie mogę go przekręcić a wtedy może byc za późno. Przy... czytaj dalej

komentarze: 2
graznki3.jpg
Nie tylko na obiad

Grzanki

  Nie zawsze uda się upiec tyle pieczywa ile potrzeba. Jeśli nie zamrożę od razu po wystudzeniu / bułki na drożdżach szybciej czerstwieją / to robię z nich grzanki. Kroję w drobna kostkę, układam na blaszce wyłożonej papierem i do piekarnika na 150-180 st przy lekko uchylonym, aż będą lekko złociste i twarde. Wspaniały dodatek do zup, kefirów i jogurtów. czytaj dalej

komentarze: 1