LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: wrzesień 2011

226556_DSC09350_big.jpg
Domowy chleb na zakwasie, przepisy

Żytni chleb z powidłami śliwkowymi i octem balsamicznym

    Chleby pieczone w foremce, nie mają takiego uroku jak chleb pszenny czy pszenno- żytni okrągły pieczony na kamieniu. Nie zawsze wygląd idzie w parze ze smakiem. Chleby żytnie są najlepsze, nie da się uformować z nich bochenka, bo konsystencja ciasta nie pozwala na takie eksperymenty. Ten, który przygotowałam, to 100% żytni chleb z mąki białej, przygotowywany na zaczynie jednofazowym. C... czytaj dalej

komentarze: 27
827768_DSC09297_big.jpg
Nie tylko na obiad

Sałatka Izy

  Sałatkę jadłam u mojej ząbkowickiej sąsiadki na jej imieninach. Smakowała mi bardzo, znikała ze stołu w ekspresowym tempie. Poprosiłam o przepis i dzielę się nim z Wami. Ja wybrałam parówki tzn. z szynki, Jeśli ktoś nie jada parówek, może je zastąpić samą szynką pokrojoną w kostkę. Użyłam cebuli czerwonej i białej, dodatkowo możemy dodać ulubionych świeżych ziół. Bardzo Wam pole... czytaj dalej

komentarze: 5
578071_DSC02138_big.jpg
Jagody leśne, zioła ogrodowe, dzikie zioła i owoce

Akcja, czarny bez

      Sok z czarnego bzu robię, co rok. Musiałam skoczyć na Dolny Śląsk po ten cenny owoc. Właśnie na Dolnym Śląsku upatrzyłam sobie miejsca wiosną, kiedy był w fazie kwitnienia, wtedy z daleka widać biało-żółte baldachy kwiatów. Po przekwitnięciu, trudno je dostrzec, chyba, że wiemy dokładnie gdzie rośnie. Ja już wiedziałam i wybrałam się w ciemno, wiedząc, że na pewno tam będzie, z dala ... czytaj dalej

komentarze: 5