LEŚNY ZAKĄTEK

Archiwum: wrzesień 2012

DSC06445_zq_big.jpg
Grzyby leśne 2012

Relacja z grzybobrania, 26 września

       Piękny dzień, szczególnie w lesie. Na trawie, mchu i w mniej nasłonecznionych miejscach, widać było resztki mgły w postaci kropelek wody. Ciepła noc i mgła sprzyja grzybobraniu, ale musi być spełniony jeszcze jeden warunek, mokre podłoże w lesie. Tych miejsc jak na lekarstwo. czytaj dalej

komentarze: 1
DSC06284_Wp_big.jpg
Nie tylko na obiad

Zupa porowa z mielonym mięsem i świeżym majerankiem

      Niezapomniany obiad u mojej córki Małgosi. Najlepsza była zupa porowa! Najlepsza?... Po prostu znakomita! Na początku to była zgaduj zgadula:) Nie wiedziałam, co jem, wymieniałam różne składniki i nie trafiłam z żadnym. Przepis przeniosłam do swojej kuchni. Małgosia dostała przepis od koleżanki Anety, ta od swojej cioci... A ciocia, nie wiem, od kogo:) Taki łańcuszek:). Zupa była ta... czytaj dalej

komentarze: 14
DSC06229_ku_big.jpg
Przetwory zimowe

Domowa wegeta

    Ten wpis powinien mieć tytuł, „Kolorowy tydzień w kuchni”, odwrotnie do poprzedniego wpisu. Tyle kolorów w kuchni jednocześnie dawno nie miałam:) Buzia sama się uśmiechała, na sam widok kolorowych warzyw i ziół. Bardzo polecam wegetę domowej roboty. Zrobimy raz, mamy na długo. Z tej ilości wyszło mi  800g.     czytaj dalej

komentarze: 30
buleczki_bez_5K_big.jpg
Bułki

Bułeczki w trzech odsłonach

    Bułeczki piekłam dzień po dniu. Pierwsze z serem zostały zjedzone tego samego dnia, dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia:)     Te drugie z dżemem z bzu czarnego, były również przepyszne. Powiem szczerze, nie przepadam za tego typu wypiekami, bo dla mnie słodkie wypieki mogą zupełnie nie istnieć!  Piekę je od wielkiego święta. Co prawda okazji do świętowania nie było, ale życzenie Ksawe... czytaj dalej

komentarze: 2
DSC05817_d9_big.jpg
Bułki

Buzia na kłódkę

        Wczoraj, późnym popołudniem bułki były gotowe. Zaczęłam od zaczynu, który nastawiłam o 9.15. W międzyczasie miałam wiele innych zajęć. Najdłużej mogłam być poza domem 3 godziny. Piszę o tym, dlatego, że te bułki potrzebują czasu, czyli dnia wolnego od zajęć zawodowych. Warto poświecić im ten czas, bo efekt jest zaskakujący. Nie o wygląd bułek chodzi, ale o smak i zapach. Moje bułki... czytaj dalej

komentarze: 19
DSC05490_Ag_big.jpg
Nie tylko na obiad

Pyzy ziemniaczane z mięsem

      Miałam około 6 lat, kiedy pierwszy raz, mama wzięła mnie ze sobą na Bazar Różyckiego. Co zapamiętałam i co najmocniej utkwiło w mojej pamięci? „Pyzy gorące, rosół gorący!”, „Flaki, flaki gorące!” Przekrzykiwania sprzedawców, ogólny hałas, mnóstwo ludzi, których sylwetki widziałam od połowy w dół:) i zapach spalonej benzyny, który tak... czytaj dalej

komentarze: 22
DSC04940_us_big.jpg
Wpisy okolicznościowe

Smakowity żytnio-pszenny z cebulką

            Tam gdzie mowa o domowym chlebie, mnie nie trzeba przekonywać i namawiać:) To moja pierwsza propozycja pieczywa ze „Smakowitą”, pewnie coś jeszcze dorzucę:) W prostocie jest piękno i dużo smaku, zupełnie jak w tym chlebie:) Pros czytaj dalej

komentarze: 7
DSC05196_V0_big.jpg
Na słodko

Torcik owocowy bez cukru

      Jedyny cukier w tym torciku, to ten, który jest w biszkoptach. Po co więcej? Owoce, są tak słodkie, że dosładzanie ich w tym przypadku mija się z celem. Domownicy nie zauważyli jego braku i niepotrzebnie ich uświadomiłam, bo poprosili o dokładkę:) Myśleli, że jak bez cukru, to mogą jeść do woli. Pewnie, że mogą! Tylko czasami za szybko znika to, co zostało przygotowane:) Tak już jed... czytaj dalej

komentarze: 5