LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: drozdze

wyszukaj w blogach: drozdze

zakwas_drozdze.jpg

Czerwcowa piekarnia, na zakwasie i na drożdżach

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami lub na blogu Grunt to przepis który wybrała do czerwcowej piekarni Marzena Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej czytaj dalej

P9160001.JPG

Drożdżowe paluszki

Bułeczki w kształcie paluszków, coś w rodzaju drożdżówek. Możemy użyć domowego ulubionego dżemu, dodatkowo go przesmażając jak jest zbyt rzadki. czytaj dalej

Chleb pszenno-razowy.JPG

Szybki chleb drożdżowy Joli

Przypominam o kategorii utworzonej specjalnie dla czytelników mojego bloga. Jeśli ktoś z Was chciałby pochwalić się domowym wypiekiem chleba, obojętnie na drożdżach czy na zakwasie, ta kategoria jest dla Was. Zachęcam do przysyłania Waszych przepisów i zdjęć, jak również zdjęć chlebów upieczonych z przepisów z mojego bloga. czytaj dalej

P1160001.JPG

Pieczywo tostowe na drożdżach

W sprzedaży jest kilka rodzajów pieczywa tostowego, pasteryzowanego, dodatkowo nafaszerowanego „długą lista płac”, bo przecież ktoś te dodatki do chleba produkuje i sprzedaje. Na dodatek pięknie zapakowane w folię, która nie pozwala pieczywu oddychać. Znalazłam jedną firmę z polskimi tradycjami, która piecze dość przyzwoite czytaj dalej

PB020172.JPG

Ciasto dyniowe na pizzę

Ciasto na pizzę z dodatkiem dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze. Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek. Dynia je zastąpi. czytaj dalej

P7020028.JPG

Bajgle w wersji slow ◊ Lipcowa Piekarnia

Lipcowa piekarnia u Ani za Kuchennymi drzwiami i pyszne bajgle, z bloga Gotuje bo lubi od Moniki. Ania i Monika zaproponowały dwie wersje wykonania bajgli. Szybszą i tę bardziej wydłużoną. Przeczytajcie dokładnie oba przepisy i dojdziecie sami do wniosku, że ciasto, które dojrzewa dłużej będzie miało zdecydowanie lepszy smak. czytaj dalej

sucharki_2.JPG

Doskonałe pomidorowe sucharki z orzechami

Piekłam już chleb na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Przepyszny i bardzo urodziwy:). Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb czy innego wypieku nie tylko wpływa na kolor miąższu, ale sprawia, że pieczywo nie wysycha zbyt szybko i przedłuża jego okres spożycia. czytaj dalej

P6170023.JPG

Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny

Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam oprócz żółtek jaj.Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne. Szczególnie nadaje się do pieczenia z owocami sezonowymi. Na początek padło oczywiście na truskawkę. czytaj dalej

P6300009.JPG

Wypasione racuchy z kwiatami nagietka ◊ Smażymy na suchej patelni

Racuchy nie są tak puszyste jak tradycyjne, chociażby z uwagi na użycie innych typów mąki. Zapewniam jednak, że o wiele smaczniejsze nawet na drugi dzień. Są miękkie i bardzo smaczne. Nienasiąknięte tłuszczem w trakcie smażenia, chociaż z dodatkiem masła w środku i mąki z ziaren dyni, która również zawiera w sobie tłuszcz. czytaj dalej