LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: dynia

wyszukaj w blogach: dynia

PB160367.JPG

Dynia marynowana

Dawno nie przygotowywałam dyni w słoikach na zimę. Na rynku jest tak wiele gatunków tego warzywa, że trudno przejść obojętnie obok takiej oferty:) Proporcja składników w przepisie, jak dla mnie, jest w sam raz. Syrop proponuję jednak próbować i doprawić go indywidualnie, bo przecież to kwestia gustu. czytaj dalej

dynia.jpg

Dynia marynowana

  Zrobiłam z 4 kg dyni. Na tę ilość zrobiłam zalewę:   1,5 l wody 1 l octu 10 % 16 łyżek cukru Kilka ziaren ziela angielskiego czytaj dalej

763813_DSC09680_big.jpg

Testowanie dekoracyjnych foremek do wypieku chleba i ciast

  Oj to będzie długi wpis :)Widziałam w supermarketach chleb w kształcie małego walca, ładnie zapakowany i twardy jak kamień. To był chleb na pewno razowy z wieloma dodatkami typu E.  Chleb jak to chleb w tego typu miejscach, nie kupiłam, ale zainteresował mnie sposób pieczenia. Musiał być pieczony w malutkich foremkach.             Od tego czasu szukałam podobnych foremek do wypieku dekoracy... czytaj dalej

PB020172.JPG

Ciasto dyniowe na pizzę

Ciasto na pizzę z dodatkiem dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze. Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek. Dynia je zastąpi. czytaj dalej

DSC05081_yn_big.jpg

Pyszne bagietki z gotowaną dynią

    Pyszne za mało powiedziane, są rewelacyjne:) Nie mam formy do pieczenia bagietek, ani nawet do wyrastania. Bagietki rosły na desce kuchennej wyłożonej papierem do pieczenia i przełożonymi, zwiniętymi w rulon ściereczkami, aby się nie posklejały podczas rośnięcia i zbytnio nie rozjechały na boki. Papier był po to, aby łatwiej można było je zsunąć na, nagrzaną blachę piekarnika. Przy okazj... czytaj dalej

P2160009.JPG

Ciasto drożdżowe na niedzielę z dynią, kruszonką, zielonym owsem i wiśniami

Ciasto nie jest zbyt słodkie. Dla mnie w sam raz. Drożdżowe z dodatkiem dyni ma tendencję do opadania. Mus z dyni jest ciężki a dodanie większej ilość cukru i masła mogłoby tylko zaszkodzić. Wyszło idealne, delikatne i puszyste. Wiśnie dodałam do jednego ciasta, które upiekłam w foremce półokrągłej i żałuję, bo dodają smaku i ciasto prezentuje się efektownie. czytaj dalej

DSC07777_dx_big.jpg

Zapiekany bakłażan

        Wieloryb? Takie miałam skojarzenie, szykując bakłażany do zapiekania:) To niesamowite, jak pięknie mogą zachowywać się warzywa po upieczeniu. czytaj dalej