LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: maka pszenna

wyszukaj w blogach: maka pszenna

P8280176.JPG

Sękacz z piekarnika

Witam Was serdecznie. Wróciłam wczoraj i już dzisiaj upiekłam ciasto. Sękacz pieczony w piekarniku. Zapewniam, że smak ma prawie taki jak sękacz pieczony tradycyjnie, ale wygląd jak widać nie przypomina nam tego smakołyku. czytaj dalej

P7020028.JPG

Bajgle w wersji slow ◊ Lipcowa Piekarnia

Lipcowa piekarnia u Ani za Kuchennymi drzwiami i pyszne bajgle, z bloga Gotuje bo lubi od Moniki. Ania i Monika zaproponowały dwie wersje wykonania bajgli. Szybszą i tę bardziej wydłużoną. Przeczytajcie dokładnie oba przepisy i dojdziecie sami do wniosku, że ciasto, które dojrzewa dłużej będzie miało zdecydowanie lepszy smak. czytaj dalej

PA120001.JPG

Światowy Dzień Chleba 2014

To już 9 edycja Światowego Dnia Chleba. Co roku staram się nie zapominać o tym wydarzeniu. Mam wrażenie, że tylko Blogerzy pamiętają o tym dniu, czasami lokalne gazety czy szkoły. Poza tym dzień ten nie jest w jakiś szczególny sposób promowany przez większe media czy piekarzy. czytaj dalej

P5270010.JPG

Pszenny na zaczynie z mąki płaskurki z dodatkiem mąki owsianej i zielonego jęczmienia

Mąka z zielonego jęczmienia. Z tego, co się zorientowałam występuje na rynku w 4 postaciach: w postaci soku, soku w proszku po odparowaniu płynu, zmielona suszona trawa jęczmienia lub w postaci kapsułek. Prawdopodobnie najbardziej przyswajalny przez nasz organizm jest sok i sok w postaci proszku, ponieważ nie zawiera włókien z jęczmienia, które ograniczają wchłanianie witamin i składników czytaj dalej

P1190009.JPG

Egzotyczne ciasto

W przepisach od Babci Zosi z Podkarpacia to ciasto jest pod nazwą Placek cytrynowy. Ja połączyłam cytrynę z owocem persymony, odrzuciłam masło ze składników polewy, zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia o połowę i zamiast zwykłej mąki użyłam orkiszowej białej. Do środka ciasta dodałam pokrojony owoc persymony.Tyle moich zmian. czytaj dalej

PB210005.JPG

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana

Do tych pysznych śledzi ten właśnie chleb:). Nie lubię piec chlebów z konkretnego przepisu, nawet nie często wracam do swoich:). Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy podkreślić strasznie mnie ogranicza. Natomiast lubię tworzyć przepis z głowy. Idzie mi to dużo lepiej:) Przy pieczeniu tego chleba byłam zupełnie niezorganizowana. Marchewkę tarłam w ostatniej chwili a i orzechów w czytaj dalej

P4050012.JPG

Babka na białkach w formie i wydmuszkach jaj

Do tej babki wykorzystałam ten przepis klik, to druga biała warstwa. Ciasto jest śnieżnobiałe i bardzo smaczne, szczególnie jak już zupełnie wystygnie. Zwiększyłam proporcjonalnie składniki, bo białek miałam z 8 jaj. Te małe jajka z ciasta, które towarzyszą babce na zdjęciu, upiekłam w wydmuszkach jajek. Zbieram je sukcesywnie, bo w okresie przedświątecznym wykorzystuję je do różnych dekoracji. czytaj dalej

PB130001.JPG

Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką

Czarnuszka, maleńkie kanciaste, czarne ziarenka o silnym aromatycznym zapachu i korzennym smaku. Znana od tysięcy lat. Już w Biblii w Księdze Izajasza w przypowieści o siewcy jest wzmianka na jej temat, cyt. czytaj dalej

P1160172.JPG

Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół

Smaczny, pachnący o znakomitym wilgotnym miąższu, chrupiącej skórce. Nie przypuszczałam, że ta niewielka ilość pomidorów z ziołami da tyle smaku i aromatu. W trakcie pieczenia roznosił się cudowny zapach. Bardzo polecam ten chleb. Ziarno i mąka z pszenicy Kamut od dawna są dostępne na rynku. Nie są tanie, ale od czasu do czasu warto upiec chleb z dodatkiem starych odmian zboża. czytaj dalej