LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: maka razowa zytnia

wyszukaj w blogach: maka razowa zytnia

P9060034.JPG

Chleb na zaczynie z gruszką

To mój pierwszy chleb upieczony po przyjeździe. Przez miesiąc nie piekłam chleba! To do mnie nie podobne:). Jadłam jednak smaczny chleb żytni z mąki białej na zakwasie z Białego Kościoła. To mała wioska w województwie dolnośląskim, położona w gminie Strzelin, na stoku Wzgórz Strzelińskich. czytaj dalej

PA190369.JPG

Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren

Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i ziaren. Wszystkie produkty pełnoziarniste jak również różnego rodzaju ziarna zawierają kwas fitynowy, którego nadmiar w naszej diecie nie jest korzystny. Pisałam już na ten temat tutaj klik czytaj dalej

P7040013.JPG

Okres urlopów i metody na zabezpieczenie zakwasu chlebowego

Pewnie wielu domowych piekarzy zgodzi się ze mną, że najlepiej i najprzyjemniej piecze się chleb w domu w okresie od jesieni do późnej wiosny.W dni upalne nie jemy zbyt dużo pieczywa, ale nasz zakwas jeść musi i jak na złość dokarmiany właśnie w dni upalne jest tak żarłoczny, że porcję mąki i wody „zjada” o wiele szybciej niż w okresie jesienno-zimowym. czytaj dalej

PA040373.JPG

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej