LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: maka z pszenicy durum

wyszukaj w blogach: maka z pszenicy durum

PA040373.JPG

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej

P3290002.JPG

Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy.

Chleb pokrzywowy próbowałam na Festiwalu Chlebów Świata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ delikatnie przyciemniony, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. czytaj dalej