LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: maka zytnia

wyszukaj w blogach: maka zytnia

PC060005.JPG

Świąteczny chleb

Domowych piekarzy zachęcam do upieczenia chleba na święta z tego przepisu. Jego wielkość i duża ilość mąki żytniej sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość. Przy tym jest delikatny z miękkim wnętrzem i wypieczoną chrupiącą skórką, która również chroni środek przed wysychaniem. czytaj dalej

P6210007.JPG

Żytni chleb z semoliną

Chleb pięknie się upiekł i nawet nigdzie nie popękał. Jeden bochenek dostała moja córka i już następnego dnia telefon, że tak dobrego i aromatycznego chleba jeszcze nie jadła. Poproszę o więcej, powiedziała:) czytaj dalej

PA120001.JPG

Światowy Dzień Chleba 2014

To już 9 edycja Światowego Dnia Chleba. Co roku staram się nie zapominać o tym wydarzeniu. Mam wrażenie, że tylko Blogerzy pamiętają o tym dniu, czasami lokalne gazety czy szkoły. Poza tym dzień ten nie jest w jakiś szczególny sposób promowany przez większe media czy piekarzy. czytaj dalej

zakwas_drozdze.jpg

Czerwcowa piekarnia, na zakwasie i na drożdżach

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami lub na blogu Grunt to przepis który wybrała do czerwcowej piekarni Marzena Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej czytaj dalej

PA190369.JPG

Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren

Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i ziaren. Wszystkie produkty pełnoziarniste jak również różnego rodzaju ziarna zawierają kwas fitynowy, którego nadmiar w naszej diecie nie jest korzystny. Pisałam już na ten temat tutaj klik czytaj dalej

PB210005.JPG

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana

Do tych pysznych śledzi ten właśnie chleb:). Nie lubię piec chlebów z konkretnego przepisu, nawet nie często wracam do swoich:). Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy podkreślić strasznie mnie ogranicza. Natomiast lubię tworzyć przepis z głowy. Idzie mi to dużo lepiej:) Przy pieczeniu tego chleba byłam zupełnie niezorganizowana. Marchewkę tarłam w ostatniej chwili a i orzechów w czytaj dalej

P2120378.JPG

Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową

Komosa ryżowa to roślina jednoroczna, która jest uprawiana w Ameryce Południowej. Nazwa tej rośliny jak i gatunek jest spokrewniony z komosą białą, czyli naszą polską. Muszę przyznać, że ta informacja zaczerpnięta z Internetu trochę mnie zaskoczyła. czytaj dalej

PB140176.JPG

Listopadowa piekarnia, wspólne pieczenie i chleb litewski

Za „Kuchennymi drzwiami” zapachniało chlebem litewskim. Wszyscy chętni ruszyli do pieczenia tego chleba. Lubię ten moment, kiedy to o godzinie 20.00 publikowanych jest w sieci kilkanaście bochenków chleba pieczonych z jednego przepisu. Można byłoby otworzyć mały sklepik i sprzedawać upieczony chleb tym, którzy jeszcze nie próbowali domowego:). czytaj dalej

P9060034.JPG

Chleb na zaczynie z gruszką

To mój pierwszy chleb upieczony po przyjeździe. Przez miesiąc nie piekłam chleba! To do mnie nie podobne:). Jadłam jednak smaczny chleb żytni z mąki białej na zakwasie z Białego Kościoła. To mała wioska w województwie dolnośląskim, położona w gminie Strzelin, na stoku Wzgórz Strzelińskich. czytaj dalej

PB130001.JPG

Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką

Czarnuszka, maleńkie kanciaste, czarne ziarenka o silnym aromatycznym zapachu i korzennym smaku. Znana od tysięcy lat. Już w Biblii w Księdze Izajasza w przypowieści o siewcy jest wzmianka na jej temat, cyt. czytaj dalej