LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: marchew

wyszukaj w blogach: marchew

PA240013.JPG

Podpłomyk z marchewką, marchwiarz

Kolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól to podstawowe składniki. Można je piec w piekarniku i przypiekać na patelni. Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buracarzem klik, oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody klik. czytaj dalej

DSC06686_Lf_big.jpg

Kapusta kiszona sałatkowa

        Cena kapusty kiszonej już teraz to 3,5 PLN do 6,00 PLN za kilogram. Rozpiętość cen w zależności od stopnia ukiszenia i dodatków w niej. Czy słyszeliście o tym, że na rynku jest kiszona kapusta z dodatkiem octu? Ja słyszałam o tym już od dawna i nie dociera to do mnie zupełnie. Bo, po co dodawać ocet? Chyba tylko po to, aby była kwaśna, biała i szybka do sprzedaży. ... czytaj dalej

P6220002.JPG

Młoda kapusta zasmażana

Młodą kapustę gotuję w ten właśnie sposób. Nie używam żadnej wody, bulionu, mięsa, a z tłuszczu to tylko masło i odrobina oleju. czytaj dalej

PB210005.JPG

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana

Do tych pysznych śledzi ten właśnie chleb:). Nie lubię piec chlebów z konkretnego przepisu, nawet nie często wracam do swoich:). Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy podkreślić strasznie mnie ogranicza. Natomiast lubię tworzyć przepis z głowy. Idzie mi to dużo lepiej:) Przy pieczeniu tego chleba byłam zupełnie niezorganizowana. Marchewkę tarłam w ostatniej chwili a i orzechów w czytaj dalej

PC060370.JPG

Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym

Przepyszny torcik marchewkowy. Myślę, że jest wart świątecznego stołu. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć! Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję czytaj dalej

P9240010.JPG

Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu, a szmaciak na dokładkę

tej ilości składników otrzymamy 2 słoiki około 900ml, lub 4 mniejsze. W sam raz, aby po kilku dniach spróbować czy nam smakuje i przygotować więcej. Sałatki nie trzeba pasteryzować a przygotowanie trwa dość szybko. Najlepiej smakuje po kilku dniach jak wszystkie składniki przejdą smakiem. Polecam, następny wypróbowany przepis od Pani Zosi z Podkarpacia. czytaj dalej

P6080003.JPG

Kiszona, młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Nie tylko jesienią i w okresie zimy można kisić kapustę. Już o tej porze roku, kiedy kapusta zawiązuje ładne i ścisłe główki można ją wykorzystywać do kiszenia. Odrzucamy pierwsze zielone liście, drugie jaśniejsze możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta, można by rzec, małosolna, jak ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone czytaj dalej

dekoracja6.jpg

Dekoracje karnawałowe

  Moja siódma  propozycja w ramach:  Inspiracjekulinarne.pl  „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna" Podpatrzone w programie na kanale Kuchnia tv była to minutowa migawka między programami. Zawsze mam pod ręką kartkę i coś do pisania a że mam pamięć wzrokową, szybko narysowałam składniki. Zmieniłam ciut, melon jest inny i dodałam awocado z tartym parmezanem. Marchew, melon i avocado należy skropi... czytaj dalej

grzyby5.jpg

Grzyby w moim obiektywie - część 1

Pierwszy wypad na grzyby po urlopie. Lasy za Warką. Pogoda piękna w lesie dość mokro. Zbiór nie powala na kolana ale to dopiero początki. Kilkanaście prawdziwków, czerwoniaków i trochę kurek. Przyjemność chodzenia po lesie z aparatem w taką pogodę to marzenie nie jednego "grzybniętego" Podstawowy przepis na grzyby marynowane Oczyszczone i opłukane pod bierzącą wodą grzyby zalewamy w garnku z... czytaj dalej