LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: nasiona

wyszukaj w blogach: nasiona

PA040373.JPG

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej

P5190013.JPG

Piegowate pierogi, czyli ruskie z czarnuszką

Ziemniaki, ser i czarnuszka. Główne składniki pierogów. Czarnuszka ma silny aromatyczny zapach i intensywny korzenny smak. Nie można jej używać zbyt wiele, bo zagłuszy główny smak potrawy. Przeważnie dodaje się do ciasta chlebowego, ale może być dodawana do wielu potraw. czytaj dalej

PA310367.JPG

Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi

Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące. Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam różnej wielkości i grubości i najbardziej chrupiące są te większe i bardziej płaskie. czytaj dalej

P2120378.JPG

Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową

Komosa ryżowa to roślina jednoroczna, która jest uprawiana w Ameryce Południowej. Nazwa tej rośliny jak i gatunek jest spokrewniony z komosą białą, czyli naszą polską. Muszę przyznać, że ta informacja zaczerpnięta z Internetu trochę mnie zaskoczyła. czytaj dalej

DSC06857_Qx_big.jpg

Wysyp opieńki miodowej

          Tegoroczny wysyp opieńki miodowej, może przyprawić o zawrót głowy. Nie da się inaczej zbierać, jak na kolanach, ale często też przydałaby się drabina, bo potrafi rosnąć na pniach bardzo wysoko:) Rośnie od sierpnia do listopada, więc macie szansę uzbierać. Rośnie stadami:), zarówno na starych pieńkach jak i pniach drzew liściastych i iglastych. czytaj dalej

P2130011.JPG

Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem

Dwa farsze z białym serem, wzbogacone ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem. Jeden i drugi zrobiłam oddzielnie, można oczywiście wszystko pomieszać i zrobić jeden. W pierogach z zielonym owsem czuje się smak zielonego owsa, czysty i orzeźwiający. Dla mnie był wyczuwalny, bo znam ten smak, kiedy w ubiegłym roku robiłam krem z sokiem z owsa do wielkanocnego mazurka. czytaj dalej

P4110173.JPG

Ruisleipa po polsku i kwas fitowy

Od dawna ten chleb spędzał mi sen z powiek:). Zaczęło się od informacji, od czytelniczki mojego bloga Ani z Francji. To ona napisała mi o smakowitych małych chlebkach z dziurkami, kupowanych przez turystów w Finlandii. Przywożą je do swoich domów i mrożą po to, aby dłużej delektować się ich smakiem. czytaj dalej