LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: olej

wyszukaj w blogach: olej

PC160004.JPG

Śledzie w oleju tłoczonym na zimno

Dodawanie oleju tłoczonego na zimno do wielu sałatek i dań było tradycją w moim rodzinnym domu, szczególnie w okresie przedświątecznym i całym jesienno - zimowym. Mama zamawiała olej u osoby, która tłoczyła go samodzielnie i dostarczała osobiście do domu. Cóż to był za smak i zapach! Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem takiego oleju miała niepowtarzalny smak i aromat. czytaj dalej

P1240019.JPG

Placki z kiwi na zsiadłym mleku

To uniwersalne ciasto, wzbogacone płatkami owsianymi i żytnimi, do którego możemy dodawać owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, świeże ananasy i kiwi. Innych owoców nie sprawdzałam. Można eksperymentować z innymi, które nie są zbyt soczyste, bo w trakcie smażenia mogą pryskać. Bez dodatku owoców również są bardzo dobre. czytaj dalej

DSC00845_6W_big.jpg

Sałatka śledziowa z lejkowcem

    Dość już słodkości, czas na deser:) Śledzie bardzo lubię, szczególnie w okresie zimowym. Robię zawsze sama, kupując gotowe płaty śledziowe. Do śledzi użyłam mrożonych grzybów lejkowca, które zamroziłam w ubiegłorocznym sezonie grzybowym. Mroziłam po obgotowaniu i pakowałam małymi porcjami w woreczki. W roku ubiegłym było ich jak na lekarstwo, zresztą innych grzybó... czytaj dalej

P9170181.JPG

Klopsiki z majerankiem

Różnica między klopsikami a pulpetami jest znacząca. Klopsiki robimy z mięsa surowego i podsmażamy je na patelni a pulpety są z mięsa gotowanego oprószane mąką i bez podsmażania wrzucane do wrzątku czytaj dalej

PA100175.JPG

Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki

Brukselka zawiera dużo witaminy K, A, C, H oraz witaminy z grupy B i minerały. Zawiera również dużo kwasu foliowego. Pochodzi z Belgii gdzie uprawiana jest od XVII wieku, stąd jej nazwa. Brukselkę można kisić, marynować, gotować, zapiekać i podawać, jako dodatek do obiadu. czytaj dalej