LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: palona maka

wyszukaj w blogach: palona maka

PC100367.JPG

Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku

Małe ciemne chlebki przyprószone jakby od niechcenia mąką, pieczone na liściach tataraku o wadze 400g w cenie 6 PLN. Stoisko pod chmurką, chleby nie są pakowane w żadną folię i na dodatek sprzedaje je sympatyczna pani. Maleńkie dziurki o zbitym miąższu, słodkim posmaku, czytaj dalej

P2280009.JPG

Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka porad odnośnie pieczenia

2 bochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu. Siemię lniane oprócz smaku daje ciastu stabilność i wzmacnia je podczas ostatecznej fermentacji, ponieważ wcześniej namoczone ziarna tworzą w cieście żelującą siatkę. Siemię lniane należy do jednych z najzdrowszych ziaren, które łatwo jest przy pomocy pieczywa włączyć do codziennej diety czytaj dalej

Galeria chlebów na zakwasie i linki do przepisów

Serdecznie zapraszam do mojej galerii chlebków na zakwasie. Chleby na moim blogu odgrywają ważną rolę, stąd właśnie pomysł, aby umieścić je w jednej kategorii, wraz z linkami, aby łatwiej było je odszukać. 172 przepisy na chleb wyłącznie na zakwasie, w tym jeden na drożdżach, ten "najprostszy" Większość z nich to moje własne receptury, pozostałe pieczone z przepisów wybranych przez czytaj dalej

DSC08513_4v_big.jpg

Wigilia pachnąca domowym chlebem

    To drugi chleb z parzoną / paloną / mąką. Wcześniej piekłam bochenek pszenno-żytni, a sposób prowadzenia ciasta zajmujący trochę więcej czasu.  Różniące się od siebie, nie tylko użytą mąką, prowadzeniem ciasta, ale także ilością palonej mąki. Tym razem użyłam palonej mąki dużo więcej.   czytaj dalej

snopki.JPG

Linki do przepisów na chleby z Leśnego Zakątka

Założyłam nową kategorię tylko z linkami do poszczególnych chlebów. Poprzednia z miniaturkami zdjęć i linkami do przepisów nie była wystarczająco czytelna. Myślę, że teraz łatwiej dla Was i dla mnie będzie można wyszukać interesujący nas chleb. czytaj dalej