LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: rozczyn drozdzowy

wyszukaj w blogach: rozczyn drozdzowy

P4290032.JPG

Pizza bez sosu pomidorowego

Coś pysznego! Zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto z pokrzywy, każde inne będzie również dobre, tylko bardziej gęste z mniejszą ilością oliwy. Ciasto typowe jak do pizzy może nie z takiej mąki jak we Włoszech, ale tu jest Polska:) Mąka z pszenicy kamut po zmieleniu jest jak kaszka. W połączeniu ze zwykłą pszenną dodaje ciastu chrupkości. czytaj dalej

P3140006.JPG

Smażone plastry jabłek w cieście owsianym

Na rynku owies dostępny jest w formie płatków, kasz / pęczak owsiany, kaszka owsiana /, mąki, otrąb i mleka owsianego. Wartości odżywcze owsa przewyższają swoim składem ziarna żyta czy pszenicy. Owies nie zawiera glutenu, więc mąka do pieczenia chleba nie nadaje się, ale jako niewielki jej dodatek w połączeniu z mąkami chlebowymi wzbogaca jego wartość. czytaj dalej

PA040373.JPG

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej