LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: ryba

wyszukaj w blogach: ryba

P4250017.JPG

Ryba w cieście francuskim i przerwa na blogu

Kochani, wyjeżdżam na jakiś czas do mojej ulubionej Kotliny Kłodzkiej. Nowych wpisów pod moją nieobecność nie będzie. Obiecuję, że wrócę na 6 urodziny bloga, które przypadają 28 maja. Będę zaglądać do Leśnego Zakątka, ale na Wasze pytania w komentarzach i mailach odpowiem po powrocie. Pozdrawiam ciepło i do miłego:) czytaj dalej

Ryba inaczej

    Lubię ryby..., ale jeść. Najlepiej jak ktoś mi poda już usmażoną. Podpatrzyłam w jednym z programów na Kuchni TV sposób na rybę. Filety z ryby / ja użyłam z dorsza / kroimy w prostokąty, solimy, pieprzymy. Papier ryżowy moczmy w wodzie / tak jak przy robieniu sajgonek /. 2-3 listki bazyli układamy na filecie i zawijamy go w paczuszkę. czytaj dalej

DSC08411_am_big.jpg

Nototenia z tymiankiem w zalewie octowej

  Nototenia, gatunek ryby morskiej, bardzo smacznej. Szukałam takiej, która nadawałaby się do zalewy octowej i wpadłam na tę tajemniczą nazwę:) Nie jest droga, około 17 PLN za kg Sprzedawana mrożona w postaci tuszek, które idealnie pasują do litrowych słoików bez krojenia. Cukru do zalewy dodałam więcej, niż do smaku, a na słoik tylko jeden listek laurowy. Ryba jest sama w sobie dość zwarta... czytaj dalej

lodowa.jpg

Przystawka w kuli lodowej

            Podpatrzyłam  w kilkuminutowym programie Kuchni TV. Kelner  podawał gościom surową rybę w kuli lodowej z pięknym przybraniem. Musiałam spróbowac czy mi się to uda. Może przystawka nie identyczna ale chciałam pokazać sposób w jaki można podać / szczególne w upały /  coś co wymaga idealnej świeżości na stole. Sposobów co podać w tak oryginalnym naczyniu może być mnóstwo. ... czytaj dalej

sandacz.jpg

Jeszcze świątecznie - sandacz w galarecie

  Nie miałam okazji złożyć Wam życzeń noworocznych, dlatego teraz, życzę wszystkim odwiedzającym mój blog, w Nowym 2010 Roku, dużo radości, jeśli radość zagości w naszych domach, może to oznaczać tylko jedno, że jesteśmy szczęśliwi, zdrowi i troski dnia codziennego tylko nas wzmocnią! Wszystkiego, co najlepsze! Sandacz w galarecie Wywa czytaj dalej