LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: sezam

wyszukaj w blogach: sezam

P3080171.JPG

Domowa chałwa z orzechami brazylijskimi

Przepyszna domowa chałwa zrobiona z sezamu, miodu i orzechów. Chałwę domową można zrobić z sezamu i miodu albo syropu klonowego. To wystarczy, aby delektować się jej smakiem. Dodatkami mogą być bakalie, orzechy czy czekolada oraz wanilia w płynie. czytaj dalej

P3040383.JPG

Marcowa piekarnia i simit

W marcowej Piekarni u Amber zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet smaczniejsze, bo po upieczeniu są bardziej delikatne i chrupiące. czytaj dalej

PA040373.JPG

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej

P1220029a_FA_big.jpg

Chrupiące paluszki w ziarnach

      Z przyjemnością zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z cukrem lub wytrawnej, bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne. Idealna przekąska do kawy, herbaty, past czy dipów... Z tej porcji wychodzi ich całe mnóstwo! Pyszne, chrupiące, pachnące:)   czytaj dalej