LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: sol himalajska

wyszukaj w blogach: sol himalajska

P1230181.JPG

Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku

Skąd w o tej porze roku tatarak? Z zamrażalki:). Zamroziłam po raz pierwszy liście tataraku w roku ubiegłym i zupełnie o nich zapomniałam:). Kiedy je wyjęłam i odwinęłam z torebki pachniał tak, jakbym przed chwilą go zerwała. Świetnie się przechował i posłużył mi do wyłożenia foremek. Już niedługo maj, więc będą liście świeże. czytaj dalej

P9080378.JPG

Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6 cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. czytaj dalej

P3050171.JPG

Światowy Dzień Chleba 2015

Chleb jest stałym elementem w naszej codzienności. To nasza kultura i tradycja. Chleb to życie. Przysłowie mówi: "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna" albo „Milszy chleb własny razowy, niż pański nie zawsze zdrowy”. Chleb na zakwasie, na drożdżach tylko z mąki, wody i odrobiny włożonego serca. Chleb pieczony w domu, to najlepszy chleb. czytaj dalej

P3100371.JPG

Złocisty, chleb mieszany z siemieniem lnianym

Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo. Siemię złociste można dostać bez problemu, nawet w aptece. Jeśli nie ma go w danej chwili mo czytaj dalej

PA040373.JPG

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie i mniej delikatne. Piekłam go nie raz, za każdym razem zwiększając ilość ziaren i ta ilość jest w sam raz. czytaj dalej