LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: woda

wyszukaj w blogach: woda

Woda, Wielka tajemnica w Źródełku Maryi

Na naszej Planecie wody jest zawsze tyle samo od wieków, odkąd powstało życie. Morza, oceany, rzeki, źródła podziemne... Jedyna substancja, która występuje w trzech stanach skupienia: ciekłym, stałym i lotnym. czytaj dalej

lodowa.jpg

Przystawka w kuli lodowej

            Podpatrzyłam  w kilkuminutowym programie Kuchni TV. Kelner  podawał gościom surową rybę w kuli lodowej z pięknym przybraniem. Musiałam spróbowac czy mi się to uda. Może przystawka nie identyczna ale chciałam pokazać sposób w jaki można podać / szczególne w upały /  coś co wymaga idealnej świeżości na stole. Sposobów co podać w tak oryginalnym naczyniu może być mnóstwo. ... czytaj dalej

DSC03526_3L_big.jpg

Podpłomyki

      Zdarza mi się dość często, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie:) Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy:) Podpłomyki, to taka namiastka chleba, całkiem przyzwoita. Kolejny przysmak dzieciństwa. Jadłam je ze śmietaną, konfiturą a najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w... czytaj dalej

DSC06884_D1_big.jpg

Robimy zakwas do domowego chleba

             Zakwas do chleba. Powinniśmy mieć go pod ręką w kuchni jak i na blogu. Bo przecież zakwas to podstawa do upieczenia, pysznego domowego chleba. „Robimy zakwas do chleba” to nowa kategoria, tylko na ten temat. Poprzedni przepis, jest wciśnięty między ciasto zakwaszone a porady dotyczące pieczenia. Głodny i wkurzony internauta, uświadomił mi, że nie wszyscy tak od razu mogą go ods... czytaj dalej

P1300015.JPG

Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem

Na okrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. czytaj dalej

DSC00564_qP_big.jpg

Muffinki w dwóch odsłonach

    Muffinki z colą albo wodą gazowaną. Zaciekawił mnie ten przepis z Moje Wypieki. Coca-Colę pominęłam, użyłam wody gazowanej, zwiększyłam ilość składników, ale zmniejszyłam ilość cukru i dodałam melona. Dziękuję autorce za pomysł :)   Mój przepis wygląda tak:   czytaj dalej

P8030451.JPG

Kiszony czosnek

Bardzo polecam tym, którzy czosnek lubią i mogą go jeść. Wykonanie proste, bo czosnek kisimy podobnie jak ogórki Czosnek może być dodatkowo wzbogacony innymi przyprawami. Można dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy lub czarny, papryczkę, ulubione zioła, listki świeżej lub suszonej pokrzywy. Cebuli nie dodajemy! czytaj dalej

P3040383.JPG

Marcowa piekarnia i simit

W marcowej Piekarni u Amber zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet smaczniejsze, bo po upieczeniu są bardziej delikatne i chrupiące. czytaj dalej

P2030003.JPG

Domowa kiełbasa wieprzowo-drobiowa w osłonkach barierowych z galaretką

Długo zastanawiałam się nad tym, jakiej soli użyć do zrobienia tej kiełbasy. Kiedy robię białą kiełbasę nie mam takich wątpliwości, bo nie stosuję mieszanki peklującej. Nadmiar kiełbasy mrożę na surowo, aby przedłużyć jej trwałość. Do mięs pieczonych soli peklowej nie dodaję, bo po pierwsze pieczenie takiego mięsa w wyższych temperaturach nie jest wskazane czytaj dalej