LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: zaczyn

wyszukaj w blogach: zaczyn

Zakwas i ciasto zakwaszone / zaczyn /

Spróbuję prostym językiem napisać Wam różnicę między jednym a drugim i dlaczego powinniśmy mieć zakwas , jak pieczemy chleb na cieście zakwaszonym. Na początku mojej przygody z chlebem miałam również z tym kłopoty. czytaj dalej

DSC05081_yn_big.jpg

Pyszne bagietki z gotowaną dynią

    Pyszne za mało powiedziane, są rewelacyjne:) Nie mam formy do pieczenia bagietek, ani nawet do wyrastania. Bagietki rosły na desce kuchennej wyłożonej papierem do pieczenia i przełożonymi, zwiniętymi w rulon ściereczkami, aby się nie posklejały podczas rośnięcia i zbytnio nie rozjechały na boki. Papier był po to, aby łatwiej można było je zsunąć na, nagrzaną blachę piekarnika. Przy okazj... czytaj dalej

Chleb z oliwkami, czyli WP # 41

          Koniec Wakacji i kontynuacja Weekendowej Piekarni, która po przerwie powróciła  propozycją Ani z blogu Moja Mała Kuchnia. Chociaż nie zawsze biorę udział we wspólnym pieczeniu, to przyznam szczerze, że brakowało m czytaj dalej

P7140011.JPG

Światowy Dzień Chleba

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba Jak co roku staram się nie zapomnieć o tej dacie:) Z tej okazji proponuję Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi. czytaj dalej

Żytni chleb z dodatkiem mąki gryczanej

        Piekłam już chleb pszenno - żytni z dodatkiem nieopalonej kaszy gryczanej. Tym razem upiekłam żytni z dodatkiem mąki gryczanej. Kasza czy mąka gryczana, dodana w niewielkiej ilości do ciasta chlebowego, w końcowym efekcie nadaje chlebkowi aromatu i charakterystycznego smaku.     czytaj dalej

P5030371.JPG

Tartine bread, majowa piekarnia

Propozycja chleba do majowej piekarni od Jacka z bloga Przepisy na Domowy Chleb i Ser W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna jasna i pełnoziarnista. Ja użyłam mąki orkiszowej dlatego zmieniłam w składnikach przepisu. Zaczyn przygotowałam na zakwasie z mąki żytniej razowej. Prowadzenie ciasta chlebowego dokładnie tak jak na blogu czytaj dalej

Chleb żytni z powidłami śliwkowymi

  Chleb z powidłami śliwkowymi jest o wiele lepszy niż dodanie samych śliwek, chociażby z powodu innego smaku powideł i śliwek Jeśli jeszcze dodamy powidła własnej produkcji, które są mniej słodkie / przynajmniej ja takie robię /, to chleb nie dość, że lepiej się kroi, to ma dużo lepszy smak, aromat i strukturę samego miąższu. czytaj dalej