LEŚNY ZAKĄTEK

Wpisy na temat: zakwas

wyszukaj w blogach: zakwas

Zakwas i ciasto zakwaszone / zaczyn /

Spróbuję prostym językiem napisać Wam różnicę między jednym a drugim i dlaczego powinniśmy mieć zakwas , jak pieczemy chleb na cieście zakwaszonym. Na początku mojej przygody z chlebem miałam również z tym kłopoty. czytaj dalej

DSC06884_D1_big.jpg

Robimy zakwas do domowego chleba

             Zakwas do chleba. Powinniśmy mieć go pod ręką w kuchni jak i na blogu. Bo przecież zakwas to podstawa do upieczenia, pysznego domowego chleba. „Robimy zakwas do chleba” to nowa kategoria, tylko na ten temat. Poprzedni przepis, jest wciśnięty między ciasto zakwaszone a porady dotyczące pieczenia. Głodny i wkurzony internauta, uświadomił mi, że nie wszyscy tak od razu mogą go ods... czytaj dalej

P9200187.JPG

Naleśniki z charakterem, na zakwasie

Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony. Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Dokarmiamy zakwas w taki sposób jak do chleba, czyli zostawiając do przefermentowania na 8-12 godzin. czytaj dalej

898611_DSC08771_big.jpg

Chleby żytnie na różny sposób

        Żytnie chleby, z dodatkiem mąki, wody, soli są najprostsze i najlepsze. Mało przy nich pracy, ale czas oczekiwania na pachnący chleb to minimum 18 godzin, nie licząc odświeżania i odmładzania zakwasu. Ostatnio takie właśnie chleby goszczą u mnie na stole. czytaj dalej

Żytni chleb z miodem i garść informacji o cieście zakwaszonym

      Ciasto zakwaszone, zakwas, to słowa, które zaczynającym piec chleb, mogą trochę przysporzyć kłopotu. Zebrałam i uaktualniłam informacje dotyczące prowadzenia ciasta zakwaszonego. W miarę ilości pieczonych bochenków, przybywa doświadczenia, które w moim przypadku, również było poparte zbieraniem informacji z fachowych źródeł i podpowiedzi osób znających się na rzeczy. Więc tak: Zrobi... czytaj dalej

Porady – pieczenie chleba

Źródło: Z książki „CHLEB z własnego pieca" Margret Merzenich, Erika Thier,  tłumaczenie z języka niemieckiego Krystyna Mazur O czym trzeba pamiętać przy wypieku chleba Zaczerpnięte z poradnika z roku 1814 „{ Zbyt zimny rozczyn to chleb kluchowaty, zbyt gorący to chleb napęczniały. Za mało wody, zbyt twardy chleb, leży w żołądku jak ołów, za dużo wody chleb śliski i klei się do zębów. Jesz... czytaj dalej

Żytnio-pszenny na zakwasie z prażonymi ziarnami orkiszu

        Podsumowałam swój „dorobek chlebowy”, od początku prowadzenia bloga, czyli od maja 2008r. Wygląda to następująco: 110 przepisów na chleb / z tym 111 / na zakwasie mojego autorstwa i 19 przepisów Weekendowej Piekarni, / zdecydowanie za mało! /, czyli przepisy zaproponowane przez osoby prowadzące WP. Nie umiem się odnieść, co do ilości, nie wiem czy to dużo czy mało. Właściwie to, ... czytaj dalej